• 25
 ≫ 

Oprezno u kafićima: "Naplatili mi voćnu salatu i sok koje nisam poručila, doneli samo slip"

 ≫ 

Da li tražite račun i da li ga dobro "proučite" pre plaćanja?

  • 25
restoran kafic ugostiteljstvo Foto: Shutterstock, Pixabay, Telegraf

Da uvek treba "otvoriti četvoro očiju" potvrđuje i priča jedne naše čitateljke koja je, nedavno, imala neprijatno potrošačko iskustvo.

Naime, iz Beograda se sa porodicom zaputila u sremski gradić, udaljen oko 75 kilometara.

- Seli smo najpre u kafić u centru Sremske Mitrovice, kod gradskog parka. Uzeli smo dve kafe (nes i domaća kafa) i sok u flašici, i tražili da platimo. Iznos je bio 400 dinara, konobarica je samo došla da naplati, nije donela račun, a mi nismo insistirali. Ipak, tu nije bilo problema u nekom drugom smislu. Cene su "fer", posebno za nas koji dolazimo od značajno skupljeg Beograda - priča nam T. K. (36).

Ali, kada je došlo vreme za ručak, ponovo su potražili neki prijatan ugostiteljski objekat. Već su u glavi mogli da imaju neku predstavu o cenama, ali i da zapaze (obrate pažnju) da li se izdaje račun, odnosno kakav je princip plaćanja.

- Uzeli smo dve male pice, porciju lazanja i suprug je uzeo flašicu Koka-Kole. Kada je trebalo da platimo, ostavio mi je karticu da regulišem račun, a on je otišao u nabavku. Ponovo smo naišli na isti princip: konobar je došao, pitao kako plaćam, i rekao iznos. Opet, dakle, bez računa - priča nam ova mama iz Beograda, dodajući da joj je kelner tražio karticu da on provuče.

- U trenutku se nisam snašla, s dvoje male dece, samo sam mu dala da ode da provuče karticu. Vratio se i rekao da treba šifra, rekla sam mu šta da ukuca, a on se vratio, doneo mi karticu i samo slip isečak. Znam da se dešavalo da nekada neće ili ne mogu da donesu aparat za kartice za sto, pa sam pomislila da je tako i ovde. Onda sam mu tražila račun, koji je doneo nakon nekoliko minuta, i videla sam da stoji "voćna salata", koju nismo poručili.

Dodaje i da se iznos sa računa nije poklapao sa iznosom navedenim na slipu.

- A zašto, zato što su na fiskalnom računu otkucali veću picu, a mi smo uzeli malu, koju su nam i naplatili; ali svejedno, onda mi je rečeno da to zanemarimo. Onda su mi odbili iznos za voćnu salatu, nakon što sam rekla da je nismo poručili, i vraćen nam je iznos u kešu. Međutim, takođe sam videla dve otkucane Koka-Kole na računu. Ja sam rekla da je suprug poručio jednu, a kelner je rekao da su bile dve. Kako je muž bio u radnji, a ja nisam mogla da tvrdim jer sam bila okupirana i decom, rekla sam u redu. Kasnije mi je suprug rekao da je poručio samo jedno piće.

Sve u svemu, T. K. kaže da je ukupan račun iznosio 2.250 dinara, sa "Koka-Kolom viška". Cena voćne salate je 250 dinara. Dakle, da im nije "prikačen" i sok koji nisu poručili, račun bi bi ispod 2.000 dinara.

Da li vam se ovo dešavalo i kako komentarišete takve situacije?

Video: Serija Squid game dobila svoj kafić: Kako je popularna serija postala hit na tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CH

    10. april 2022 | 10:27

    Daš karticu i PIN čoveku koga prvi put vidiš u životu,a pri tom je i konobar!!!!!Odlično si prošla tog dana.Proveri račun u banci.Mozda je platio još nekome ručak sa tvojom karticom.

  • milovan

    10. april 2022 | 09:05

    A gde se jos placa da dajes konobaru karticun da on utipka cenu a da pre toga nisi videla racun i da uporedis sa iznosom na kartici.Drugi put sigurno neces.

  • Konobar

    10. april 2022 | 09:20

    Ugostitelj sam preko 15 godina! I uvek proveravam racune u restoranima i kaficima. Ako vam ne daju fiakalni racun, niste duzni da platite!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>