• 13

Koliko vrede ruke majstora danas u Srbiji: Ova usluga košta bar 8.000 RSD, a nemate izbor

Otkako je internet postao glavni izvor informacija, tako se uvećao broj onih koji ne traže preporuku ili ne zovu komšiju u pomoć, već kucaju "ključne reči" u pretraživač, a onda imaju šta da vide

 • 13
majstor popravlja cev

Foto: Shutterstock

Da je kuća "rupa bez dna" neretko nas "podsete" i kvarovi koji se dešavaju, a za koje je potrebno angažovati stručno lice - osim ako niste majstor, ili ne živite sa nekim ko jeste.

U suprotnom, spremite se na sve veće cene usluga, ali i na dobro rasprostranjenu "mrežu" zanatlija: naime, sve je više onih koji ne rade samostalno, već za firmu.

Mesečno dobijaju fiksnu platu, a možda najgore prolaze oni koji rade na tzv. hitnim intervencijama. Zašto? Jedva da mogu da organizuju svoje privatno vreme, uglavnom rade od "jutra do mraka", dok dispečer s druge strane žive ugovara poslove.

Otkako je internet postao glavni izvor informacija, tako se uvećao broj onih koji ne traže preporuku ili ne zovu komšiju u pomoć, već kucaju "ključne reči" u pretraživač, a onda imaju šta da vide: brdo firmi koje nude sve majstorske usluge.

Dakle, vaše je samo da pozovete. Ovo je iskustvo jedne naše čitateljke:

- Pozvala sam, naravno, prvi broj koji sam okrenula jer mi je bilo hitno. Curila je voda nakon svakog puštanja mašine, i u prvi mah sam pomislila da je do uređaja. Međutim, iz servisa su mi rekli da nije do mašine, i kako to ne spada pod garanciju, dolazak se inače naplaćuje 2.000 dinara. Na kraju sam zvala vodoinstalatera, a dispečer me je maltene ubeđivao kako treba što pre da organizujem vreme za dolazak majstora, kako ne bi procurilo komšijama i kako bi se sprečile dalje komplikacije - priča nam V. I. iz Beograda.

Kaže da je tek kasnije shvatila da je reč o tzv. "hitnim" uslugama, premda njen problem nije bio toliko alarmantan. "Bilo bi vode u kupatilu, na pločicama, ali nije došlo do poplave".

- Kako god, odlučila sam da majstor dođe i vidi u čemu je stvar. Više puta sam preko telefona pitala za cenu, a rečeno mi je da na osnovu "onoga kako sam opisala problem, cena je 2.000 dinara". Budući da obično bude natezanja u takvim situacijama, i da se može ispostaviti kako im nisam lepo objasnila, računala sam da usluga košta 2.000, 3.000 više.

električar, majstor

Foto: Freepik

Dobro se raspitajte

Međutim, krajnji iznos za otpušavanje cevi sajlom bio je 8.000 dinara. "Na moje negodovanje, majstor mi je rekao da je to jedino rešenje, da je mašina skupa i da usluga zato toliko košta. Pozvala sam čoveka koji mi je renovirao stan (ali se ne bavi konkretno ovim), da ga pitam da li je cena realna, a on mi je kazao da je to bezobrazno visoka cena, ali da nemam izbor, jer svi naplaćuju isto.

- Morala sam da otklonim problem, te sam pristala, uz bojazan da ću ispasti naivna. Ipak, to je nešto što čovek, laik, ne može sam da uradi. Ako vam majstor reši problem, možda bih mogla reći da usluga vredi tih 8.000 dinara, ali je svakako dosta - kaže V. I. i dodaje:

"Majstor koji je došao je bio ljubazan, i govorio mi kako me sve razume jer i on sam radi za prosečnu platu, a sve ostalo ide firmi. Zvonio mu je telefon, čekale su ga druge mušterije (pomalo nervozno, jer je kasnio), te sam shvatila da je to danas u Srbiji ozbiljno unosan biznis, mašinerija".

Uz račun je, kaže naša čitateljka, dobila garantni listić na pola godine.

- Znam da ne ide sve majstoru, možda čak ni delić, ali eto, za sat vremena rada - 8.000 dinara. Ni sama ne znam da li je mnogo, ako vam reši problem; s druge strane, čini mi se da jeste previše na osnovu aktuelnog sistema vrednosti u zemlji. Opet, svesna sam da i tu vlada zakon tražnje - dodaje naša čitateljka.

Kakva su vaša iskustva po ovom pitanju? Da li su znanje i veštine majstora u Srbiji danas precenjene, adekvatno cenjene ili čak potcenjene? Pišite nam.

Video: Njegove ruke su jako skupe: Jednu frizuru pravi po 10 sati i naplati preko 100 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mićo

  8. april 2022 | 18:07

  Zato decu odvedite u mladim godinama,dok još uče, na selo. Bar dva puta godišnje .. i tamo će naučiti dosta toga pa u stare dane neće plaćati skupe iznose za bez veze kvarove ....

  29
  2

  Podelite komentar

 • Sasa

  8. april 2022 | 16:03

  A poslaničke plate, koliko si one??? Usluge majstora nisu skupe. Realno čak i jako niske

  24
  14

  Podelite komentar

 • Veteran

  8. april 2022 | 16:45

  Ne zovem nikog, sam završim sve..

  21
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>