• 1

"Račun stigao 29, a popust do 28. u mesecu": 3 načina da platite račun za struju jeftinije i bez koverte

Kako su rekli iz EPS za Telegraf Biznis, svi računi za kupce na garantovanom snabdevanju (domaćinstva) predati su u definisanom roku na isporuku

  • 1
Račun za struju Foto: Shutterstock, eps.rs

Energetska kriza obeležila je zimu za nama, a računi za struju u mnogim evropskim zemljama uvećani su višestruko. U Srbiji je snabdevanje stabilno, a vlada je donela odluku i da se ne povećava naknada za povlašćene proizvođače električne energije.

Dodatno, počeo je da važi i novi Pravilnik po kojem se granica za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca povećava u skladu sa inflacijom. 

Naši potrošači imaju i popust na električnu energiju od 5 odsto, ako su redovne platiše. Međutim, u praksi, često se dešava da pojedini ne stignu da ostvare to pravo. 

Kako kaže čitateljka Telegraf Biznisa, konkretno za prošli mesec, popust od 5% (koji se obračunava za sledeći račun) inače važi do 28. u mesecu, dok je njoj poštar doneo račun 29. marta.

Iako bi se moglo reći da bi isporuka trebalo da bude brža, činjenica je da se ovaj popust može ostvariti i bez koverte.

Kako su rekli iz EPS za Telegraf Biznis, svi računi za kupce na garantovanom snabdevanju (domaćinstva) predati su u definisanom roku JP „Pošta Srbije“ na isporuku. Na taj način kupcima je omogućeno da u periodu od najmanje 15 dana izmire svoje obaveze do navedenog roka za plaćanje i ostvare popust od 5 odsto.

Dostava računa za električnu energiju je u nadležnosti JP „Pošta Srbije“ od dana kada ih je EPS predao. A zatim to javno preduzeće vrši isporuku dinamikom koja zavisi od obima posla.

Struja, radnici, elektrodistribucija Foto: Shutterstock

Kada je reč o načinima za ostvarivanje popusta, postoje 3 najlakša, a da vam nije potreban račun koji stiže na adresu:

- preko aplikacije Uvid u račun za sva domaćinstva sa područja RS: http://www.eps.rs/cir/Pages/Uvid-u-racun.aspx,

- preko kontakt centra 0800 111 202 (besplatan poziv za kupce),

- takođe, ukoliko račune plaćaju na blagajnama JP EPS, o visini računa mogu se informisati i direktno na šalterima i blagajnama nadležnih elektrodistributivnih područja.

Pored toga, EPS je ugovorio sa bankama plaćanje računa za električnu energiju trajnim nalogom i kupcima je omogućeno da svakog meseca u roku izmire svoja zaduženja i na taj način ostvare popust od 5 odsto.

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    11. april 2022 | 15:11

    Meni racun za prosli mesec nije donet pa tako nisam ni platio racun za struju prvi put posle dvadeset godina.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>