• 1
 ≫ 

Vodeći trgovinski lanac upozorava: "Kupci gledaju na svaku paru"

 ≫ 

Istraživanja sugerišu da bi prosečan račun za hranu, u Britaniji, mogao da poraste za 271 funtu ove godine, kako cene dalje budu rasle

  • 1
radnja Sainsbury's Foto: Shutterstock

Da je inflacija, izazvana svetskom krizom, uzela maha - znaju već i "ptice na grani".

Ipak, malo ko je očekivao da će cene baš ovako pogoditi čak i građane iz bogatih, naprednih zemalja. Dok računi za struju rastu, paralelno sa cenama hrane u vodećim trgovinskim lancima, kupcima je sve teže da "izađu na kraj" sa rashodima i da kao pre upravljaju domaćinstvom.

BBC piše da se u jednom od ključnih supermarketa u Britaniji, Sainsbury's, profit i više nego udvostručio, ali kompanija upozorava da je čekaju teža vremena jer su kupcima finansije "oslabile".

Sainsbury's je prijavio osnovni profit od 730 miliona funti za godinu dana do marta, u odnosu na 357 miliona funti godinu dana ranije. Ali, očekuje da će profit biti manji ove godine jer, kako kaže, "kupci paze na svaki peni" ili što bismo mi rekli - gledaju svaki dinar prilikom kupovine.

Usred rasta troškova života, supermarket pokušava da ograniči povećanje cena uprkos većim rashodima dobavljača. Gigant robe široke potrošnje, Unilever, rekao je danas da su njegove cene naglo porasle u poslednjih nekoliko meseci - tačnije 8,3%.

Iako je podigao cene, Sainsbury's je ipak rekao da je povećanje bilo sporije u odnosu na rivale. "Naš posao i ono što radimo je da zaustavimo plimu toga koliko god možemo... i da držimo cene niskim", rekao je izvršni direktor Sajmon Roberts.

Kako je dalje naveo, vide se prvi znaci opreznije kupovine, jer kupci "vode računa o svakom peniju, o svakoj funti". Roberts ističe da je ovaj trgovinski gigant prošle nedelje snizio cene za 150 svežih proizvoda koji se najviše kupuju.

kupovina, prodavnica Foto: Freepik

Ono što se pokazalo kao najpopularnije kod kupaca - jesu artikli koji se prave i prodaju pod brendom samog supermarketa. Ipak, Roberts je rekao da je prerano da se vidi da li je ta kupovina "dugoročni trend".

Situacija u Ukrajini povećava troškove proizvodnje hrane, jer je ta zemlja veliki izvoznik đubriva koja se koriste u poljoprivredi. Ponovo se apeluje i na nestašicu suncokretovog ulja, tako da je i Sainsbury's prinuđen da ponudi alternative u svojim prodavnicama.

Istraživanja sugerišu da bi prosečan račun za hranu, u Britaniji, mogao da poraste za 271 funtu ove godine, kako cene dalje budu rasle. Cene namirnica su u aprilu bile 5,9 odsto više nego pre godinu dana, što je najveći rast od decembra 2011. godine, dodaje BBC.

Podsećamo, proveravali smo i da li je tačno da Nemci nemaju ulja, dok smo istovremeno izveštavali o sumornim fotografijama zabeleženim u Tunisu i Francuskoj.

Video: Blago povećana potražnja za namirnicama, trgovci kažu da robe ima dovoljno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>