• 13
 ≫ 

Šapčanku iznenadila cena velikog pakovanja šećera: Da li je trgovac prevario potrošača?

 ≫ 

Kao i u svakoj krizi, i u najnovijoj "šećernoj", nadležne inspekcije otkrivaju i trgovce koji su iz rafova povukli šećer očekujući poskupljenje

  • 13
šećer

Foto: Shutterstock

Šećer je ovih dana sve traženiji, jer je počela sezona pripreme zimnice od sezonskog voća. Uredbom o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica - cena šećera je zamrznuta na niovu od 15. novembra prošle godine, ali tržišni inspektori u redovnim kontrolama skoro svakodnevno otkrivaju špekulante koji šećer prodaju po višim cenama.

- Pre par dana kupila sam kilogram šećera za 74 dinara. Ovih dana sam rešila da pripremam sirup od zove i u istoj prodavnici pronašla pakovanje od 5 kilograma, koliko mi je i potrebno. Na kasi sam se iznenadila visinom računa koji je iznosio 620 dinara - priča Šapčanka koja je šećer platila skoro duplo skuplje nego da je pazarila pet pakovanja po kilogram.

U inspekciji objašnjavaju da u ovom primeru trgovac nije pevario potrošača, jer su ograničene cene samo kilogramskog pakovanja šećera. Proizvođači i trgovci mogu slobodno da formiraju cene težih pakovanja - od 5,10 i 50 kilograma - što potrošači ne znaju, pa onda dođe do zabune na kasi.

- Nekada je bilo logično da teže pakovanje bude po kilogramu jeftinije. Sada logika, izgleda, više ne važi, već treba dobro otvoriti oči i gledati u cene. Nije logično ni što je država ograničila cenu samo kiogramskog pakovanja jer je šećer isti u svakom pakovanju - priča potrošač koji je odlučio da sačeka da u prodavnicu stigne kilogramsko pakovanje.

Tržišni inspektori otkrivaju dovitljive trgovce koji prepakuju šećer iz džakova od 50 kilograma i prodaju ga u rinfuzi po višoj ceni. U tim slučajevima oni donose rešenje o zabrani prometa i nalažu da se cena vrati na dozvoljenu. Pošto su tržišni inspektori u ovim slučajevima nadležni samo za kontrolu cena i sprovođenje državne uredbe, u rešavanje ove zavrzlame uključuju se i poljoprivredni inspektori u čijoj je nadležnosti kontrola prometa robe.

šećer

Foto: Freepik

- Šećer se razmerava na kilogram iz originalnog pakovanja koje ima svoju deklaraciju, ali je ipak nejasno da li je u pitanju prepakivanje, koje nije dozvoljeno ili se radi o prodaji u rinfuzi koja je ranije bila zabranjena, a po novom pravilniku više nije - u dilemi su i poljoprivredni inspektori pa u postupku rešavanja ovih spornih situacija traže mišljenje "sa više instance".

Inače, nestašice šećera nema, a u rafovima maloprodajnih objekata uglavnom ima kilogramskih pakovanja koja se brzo prodaju pa treba strpljivo sačekati novu isporuku koja je najčešće za dan-dva.

U pojedinim maloprodajama se mogu pronaći različite cene šećera što ne znači da je trgovac

napravio prekršaj po Uredbi o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica. U tržišnoj inspekciji navode kako je to moguće jer ima više proizvođača pa se i cene razlikuju u nekoliko dinara.

- Kontrolišemo koja je cena bila 11. novembra prošle godine i ta cena mora da bude i sada. Ukoliko je tog dana eventualno šećer bio na akciji, kao cena koja je zamrznuta važi poslednja pred akciju. U

situacijama kada se otkrije da je cena veća trgovcu se nalaže da je smanji i protiv njega se podnosi

prekršajna prijava - naveo je izvor Telegraf Biznisa.

Kao i u svakoj krizi, i u najnovijoj "šećernoj", nadležne inspekcije otkrivaju i trgovce koji su iz rafova povukli šećer očekujući poskupljenje.

Video: Svinjska mast sada je postala vruća roba za kojom vlada ogromna potražnja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    17. maj 2022 | 08:58

    A u tom grmu leži pacovčina. Neki dan u prodavnici privatnog trgovca VUM u varošici Debrc kod Šapca nisu imali pakovanje šećera po kilogram ali su mi hteli prodati pakovanje od 25 kg. Znam da su uvek razmeravali u pakovanje od kilogram. Rekoh im, koji će mi moj toliki šećer kada za godinu dana ne potrošimo više od oko 8—10 kg. za kafu i poneki slatkiš ispečen u šporetu. Ima da im se danas rosne ....... , pa moj svaki ulazak u tu radnju uz račun za kupljenu robu ja ostavim i kusur do 50 dinara. To je moj ćejf i dobra volja, a oni postali megalomani i nezajažljivi u ovom suludom vremenu. Njihova sramota ali obraz im je u blatu.

  • Drug shoku

    17. maj 2022 | 08:42

    Ljudi u Prokuplju,vec nedelju dana ili vise,poskupeli secer

  • Djape

    17. maj 2022 | 09:12

    Pa? Snalazite se, za to ste glasali.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>