• 1

Zanimljiva grafika: Koliko treba nafte da biste nosili patike, ili kupili parfem i majicu u Srbiji

Zbog činjenice da je Srbija mala i otvorena ekonomija, svaki rast cena berzanske robe dovodi do rasta cena te iste robe i u Srbiji

  • 1
Uticaj cene nafte na inflaciju, nafta, rast cena, inflacija

Ilustracija: Telegraf/Freepik/Pixabay

Inflacija u Srbiji je nastavila da raste pod pritiskom spoljnih faktora i u aprilu je iznosila 9,6 procenata međugodišnje, a očekuje se da će dostići vrhumac u junu i julu od najviše 10,5 procenata.

Kako je rečeno na NBS konferenciji za medije, novi rast svetskih cena energenata, hrane i sirovina uticao je na rast uvoznih cena i pojačao troškovne pritiske na cene domaćih proizvođača.

Gorivo i energetni su tako u fokusu mnogih vesti, a da li ste zapitali koliko litar utiče na nas kao potrošače, da nije u pitanju samo točenje u rezervoar?

Svetske cene energenata su rasle drastično prethodnih meseci, a u odnosu na prošlu godinu najbolje govore ovi podaci

▪ Gas: 250–500%  (prosečna mesečna cena)

▪ mart/april 2021: 200 do 300 dolara na 1.000 m3

▪ mart/april 2022: 700 do 1.800 dolara na 1.000 m3

▪ Sirova nafta: 70% međugodišnje u martu i aprilu

▪ mart/april 2021: 65 dolara po barelu u proseku

▪ mart/april 2022: 111 dolara po barelu u proseku

Zbog činjenice da je Srbija mala i otvorena ekonomija, svaki rast cena berzanske robe dovodi do rasta cena te iste robe i u Srbiji – ukoliko je cena robe u inostranstvu veća, proizvođač ili trgovac neće prodati robu u Srbiji, već u inostranstvu.

To se u najvećoj meri odnosi na poljoprivredne proizvode, gde je prenosni efekat gotovo trenutan, ali se odnosi i na sve druge proizvode koji se mogu smatrati razmenljivim. To je ono što zovemo uvozna inflacija. 

Objasnićemo to zato kroz primer indirektnog uticaja cene nafte na inflaciju.

Na primer, na litar mleka ambalaža čini 15–30% cene koštanja u proizvodnji mlečnih proizvoda.  Ambalaža svih prehrambenih proizvoda se velikim delom pravi od nafte (plastika).  Ostale sirovine koje učestvuju u proizvodnji ambalaže jesu u najvećoj meri karton i aluminijum.

Ili, proizvodnja jedne standardne automobilske gume iziskuje 25 do 30 litara sirove nafte.  Proizvodnja jedne gume za velika vozila potroši čak 100 litara sirove nafte.

Na odeći je taj odnos još zanimljiviji. Dve trećine materijala u proizvodnji odeće nastaje preradom petrohemijskih proizvoda (direktan proizvod naftne industrije).

Preradom nafte dobijaju se poliester, najlon, akril, elastin i drugi sintetički materijali. Dodatno,  1% do 1,5% svetske nafte koristi se za proizvodnju

sintetičkih materijala.

Dalje, za proizvodnju obuće je takođe potrebna nafta. Delovi patika na primer, proizvode se od nafte, i to:

▪ gumeni delovi

▪ veštačka koža

▪ plastični delovi

Gotovo da nema osobe koja ne voli parfeme - 95% jedinjenja koja se koriste u proizvodnji kozmetike proizvode se od sirove nafte:

▪ parafin

▪ mineralno ulje

▪ toluen

▪ benzen

▪ polietilen, propilen

▪ propil-alkohol, butil-

-akohol

Pogledajte u našoj galeriji kako to izgleda na praktičnim primerima.

Video: Rat u Ukrajini uticao na inflaciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    23. maj 2022 | 23:14

    Нешто не видех та појефтињења када су танкери плутали морима и нико их ни на поклон није хтео. Али сада када се привреда захуктава, сада удри по цени. Ма каква берза, играју се велики, а буранија страда зарад богаћења тих истих великих...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>