• 4
 ≫ 

Koliko novca u kešu uvek treba imati kod kuće? Postoji lista namirnica koju bi to trebalo da pokrije

 ≫ 

Stručnjaci za prava potrošača preporučuju da je novac najsigurnije čuvati u sefu

 • 4
Novac, dinari, stednja, novcici Foto: Shutterstock

Stručnjaci za prava potrošača preporučuju da je novac najsigurnije čuvati u sefu. Za hitne slučajeve ili kako se popularno kaže "crne dane", ne treba kod kuće da imate samo važne prehrambene proizvode, nego i nešto novca u gotovini. Postoji preporuka za tačan iznos po domaćinstvu.

Nemačka kancelarija za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama (BBK) kreirala je listu za desetodnevnu hitnu zalihu koju bi svaki građanin trebao da ima kod kuće u slučaju kriznih situacija.

Zalihe za hitne slučajeve uključuju svakodnevne namirnice poput vode ili pirinča, ali i lekove i gotovinu. Iako postoji precizan popis BKA za namirnice, postoji relativno malo informacija o količini gotovine za hitne slučajeve. BKA vodič samo spominje da treba da imate “dovoljnu količinu keša kod kuće”, ali ne navodi tačan iznos.

Austrijske vlasti preporučuju “500 evra po domaćinstvu u malim novčanicama”. Važno je da ne ostavljate gotovinu za hitne slučajeve u stanu ispod dušeka ili knjiga, piše Feniks magazin.

Stručnjaci za prava potrošača preporučuju da je novac najsigurnije čuvati u sefu. Ako kod kuće nemate sef, potražite što bolje skrovište.

Imajte na umu da voda ili vlaga mogu oštetiti papirni novac, pa ga dobro zaštitite. Važnost gotovog novca pokazala se kada je u celoj Nemačkoj došlo do problema sa plaćanjem karticama.

Kupci nisu mogli da plate karticom u prodavnicama poput Aldija, Edeke i dm-a. Problem s kartičnim plaćanjem je trajao danima, a do danas nije u potpunosti rešen. Međutim, bankari će vam uvek reći da je najbolje da se novac čuva na računu.

Video: Ukoliko vam neko podvali falsifikovanu novčanicu, ovako ćete je prepoznati

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • I just joke

  6. jun 2022 | 06:34

  Pa sto vise!!! Par miliona na kartici i jedno 10 miliona dolara u kesu.

 • srpski je

  6. jun 2022 | 06:37

  u kesu

 • laki

  6. jun 2022 | 07:53

  Sve u kešu jer kartica me ne interesuje. Keš pa u bankin sef, jer to je najsigurnije čuvanje stolećima.

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>