• 0

Planirate putovanje uskoro? Ovo morate znati, jer cene idu naviše

Najveći hotelski lanci posluju bolje nego ikad i čak premašuju nivoe iz 2019, godine pre pandemije

  • 0
maldivi Foto: Shutterstock

Uprkos visokoj inflaciji, omekšavanju privrede i strahovima od recesije, hotelska industrija ne beleži usporavanje.

To se, izgleda, dešava upravo suprotno, a izvršni direktor Hiltona, Kris Naseta, predviđa da će taj lanac hotela "imati najbolje leto" do sada viđeno, u istoriji kompanije dugoj 103 godine.

Svega nekoliko industrija je pogođeno pandemijom kovida-19 tako teško kao što su putovanja, a "slom" su doživele kako turističke, tako i poslovne ture. Ali, vremenom, uz rast primene vakcinacije i ublažavanje ograničenja, putnici se vraćaju svojim starim navikama.

U maju su globalni letovi premašili nivo iz 2019, prvi put od početka pandemije, piše CNBC. Troškovi su, u međuvremenu, već porasli - kako zbog dobre potražnje, tako i zbog inflatornih pritisaka, ali hotelski operateri veruju da ima još prostora za povećanje cena.

- Cene su porasle za sve, nema razlike u tome da li idete na benzinsku pumpu, u prodavnicu ili se odnosi na bilo koji drugi aspekt života; to je diskreciono - rekao je Naseta u emisiji "Squawk on the Street".

Kaže i da dve stvari održavaju potražnju na visokom nivou: više od 2,5 biliona dolara inkrementalne uštede potrošača u slobodno vreme i jaki korporativni bilansi upareni sa "veoma dobrom" profitabilnošću.

Izvršni direktor Meriota, Toni Kapuano, kaže da je tokom vikenda, na praznik Memorial Day ili Dan sećanja, prihod kompanije po slobodnoj sobi, koja meri učinak hotela, porastao za oko 25% u 2022. u poređenju sa 2019. godinom.

U Meriotovom luksuznom portfelju, koji uključuje hotele kao što su JW Marriott, Ritz-Carlton i St. Regis, ti objekti su zabeležili povećanje stopa od skoro 30% u prvom kvartalu tekuće godine, u poređenju sa 2019.

Grčka, more, plaže, odmor, putovanja Foto: Shutterstock

- Mislim da sve dok pružamo usluge, što može da bude izazov na tržištima na kojima je rad težak, nastavljamo da gledamo cene van proseka - rekao je Kapuano i primetio da, iako postoji "izuzetno visok potencijal stope" na mestima kao što su destinacije za odmor i priobalne destinacije, da se "u središtu SAD, neka od urbanih tržišta nisu vratila tako brzo".

Još jedno moguće povećanje potražnje moglo bi doći pošto je Bajdenova administracija sada odbacila zahteve za testiranje na kovid-19 za putnike iz inostranstva. Dok su druge zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva i Grčke odavno ukinule svoje zahteve, SAD su i dalje zahtevale od putnika da podnesu dokaz o negativnom testu na koronu - dan pre nego što se ukrcaju na let za SAD, bez obzira na status vakcinacije.

A o svemu je svoj sud dao i CEO Hajata, Mark Hoplamazijan, rekavši takođe za "Squawk on the Street", da strani putnici u SAD troše mnogo više od domaćih putnika i da zahtevi za testiranje "prave trenje".

Ali, čak i bez putnika koji su možda odložili svoja putovanja s obzirom na zahteve, potražnja ostaje velika. "Uglavnom, svi segmenti poslovanja rade punom parom", rekao je.

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>