• 6

Najskuplja vikendica u Srbiji prodata za 600.000 evra, mi smo našli one za 680 € po kvadratu i mobilne su

Trend popularnosti vikendica ne opada što pokazuje i rast tražnje, a njihove cene, kako procenjuju ekonomski stručnjaci neće opadati, već će rasti

  • 6
Arhimod gradnja kuće modularna gradnja

Foto: Arhimod

Korona virus uticao je na naše navike, da usporimo i posvetimo se sebi i svojim najmilijima. Upravo zato mnogi su svoj mir pronašli u prirodi, u iznajmljenoj ili kupljenoj vikendici u kojoj grade nove uspomene.

U godišnjem izveštaju Repubičkog geodetskog zavoda u prošloj godini je prometovano više od 200 vikendica. Cene su se kretale od 1.200 evra do čak 600.000 evra za koliko je prodata najskuplja vikendica na Kopaoniku. Najviše vikendica prodato je na teritoriji opštine Inđija, čak 144, po ceni od 2.500 evra do čak 62.000 evra, dok je u Novom Sadu u prošloj godini prodato 69 vikendica, najskuplja po ceni od 120.000 evra.

Trend popularnosti vikendica ne opada što pokazuje i rast tražnje, a njihove cene, kako procenjuju ekonomski stručnjaci neće opadati, već će rasti, posebno u letnjoj sezoni.

Za 80% povoljniji kvadrat modularne kuće umesto klasične vikendice

S druge strane, ključ u ruke (gde dobijate kompletno završenu kuću u roku od dve nedelje) košta od 680 evra po kvadratu u zavisnosti od nivoa i kvaliteta opreme. Ulaganje u modularnu kuću za razliku od tradicionalno građene vikendice je mnogo isplativije pre svega zbog niže cene kvadrata.

Dodatna prednost je rok završetka radova jer je potrebno svega 15 dana da kuća bude završena i useljiva, dok je za izgradnju klasične vikendice potrebno više meseci ili čak godina. Na planove i realizaciju u ovom slučaju ne mogu uticati vremenske prilike, nedostatak radnika ili neke druge neplanirane okolnosti, što je dodatna sigurnost da ćete ključ od svoje oaze mira imati tačno onda kada poželite.

Život u prirodi u energetski efikasnoj kući

Modularne kuće se grade od najkvalitetnijih materijala, dugotrajne su i energetski efikasne. Upravo zato su pogodne za postavljanje u nacionalnim parkovima, prirodnim rezervatima i sličnim mestima okruženim prirodom. Na vama je samo da zamislite izgled svoje kućice i kažete da li želite da je postave na mestu sa pogledom na reku, možda na mestu koje je okružen prirodom i potpuno izolovano od buke, ili na nekom vidikovcu kako biste uživali u pogledu.

Da li vikendica može biti mobilna?

Ono što modularne kuće izdvaja od klasičnih montažnih kuća je njihova mobilnost, odnosno mogućnost da je premestite kada god i gde god poželite, bez bojazni da će biti narušena njena funkcionalnost ili da će bilo šta biti oštećeno.

Ukoliko poželite da ovog leta svoj odmor provedete u prirodi sa svojom porodicom ili prijateljima, ali ne možete da pronađete idealno mesto koje će vam pružiti pravi užitaj u prirodi, mir, tišinu i spokoj, ne brinite jer vašu modularnu kuću moguće je posaviti gde poželite i to u roku od samo par dana.

Mi smo posetili jedan pogon gde se prave takve kuće. Milomir Ćurčić iz kompanije Arhimod koji nas je i ugostio u fabrici gde prave objekte koji su spremni za useljenje za desetak dana, a daje još nekoliko saveta o čemu bi trebalo da vodite računa.

1. Posetiti proizvodni pogon i uveriti se u kapacitet, materijale i proizvedene objekte videti u proizvodnji.

2. Sa firmom sklopiti ugovor, a pre toga uzeti ponudu u kojoj taksativno pišu materijali koji se ugrađuju (tako se sa sigurnošću može ustanoviti sta se kupuje i koji materijali se stavljaju)

3. Uzeti račun za plaćanje i sve transakcije izvršiti preko banke na račun firme da postoji trag o plaćanju po osnovu ugovora(pre toga proveriti da li je firma bila u blokadi i kako posluje).

"To je samo osnov za sigurnosz", navodi naš sagovornik.

Koliko je ulaganje u nekretnine isplativa investicija?

U poslednjih nekoliko godina cene nekretnina su drastično porasle (u nekim opštinama čak za 50%) što je uticalo na to da je povrat na uložena sredstva bio i nekoliko puta veći.

Potražnja je velika kako za stanovima, kućama tako i za klasičnim vikendicama i modularnim kućama. Ulaganje u modularnu kuću za razliku od tradicionalno građene vikendice može na kraju da vam bude isplativije zbog niže cene kvadrata, a samo izdavanje iste može doneti prihod, ili, u najmanju ruku povratiti uložena sredstva.

Video: Kuća na točkovima: Penzioner našao idealno rešenje za život i putovanje

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Starac Foco

    2. jul 2022 | 19:35

    Srbija je zemlja šacometrije, šega od zemlje. Da li neko jos vjeruje u ove bajke zemlje cija je prosjecna plata 260 eura? Naravno, ovo ce biti cenzurisano. Cime ce moja opservacuja biti potvrdjena, naravno.

  • Mima

    3. jul 2022 | 05:58

    ,, Možete postaviti vikendicu u nacionalnom parku ili sa pogledom na reku...." ???? Zar sme tako nešto u nacionalnom parku? Postavite vikendicu negde ne nema vode i struje? Ili struju obezbediti preko panela a to košta koliko i polovina vikendice.

  • Luka

    3. jul 2022 | 10:31

    Stvarno se teško živi !!!??? Pa ko onda kupuje sve ove stanove i vikendice ??? Ko vozi ove silne automobile - i ko pravi ove gužve na svim ovim mestima za odmor ????? Verovatno lažu i izmišljaju ???? Kako vam više ne dosadi kuknjava i "plakanje" !??

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>