Dezodorans u Srbiji 650 dinara, u Nemačkoj 1,85 evra: "To nije normalno"

Ovo je reakcija naše čitateljke koja se, iz obližnjeg objekta velikog trgovinskog lanca, kući vratila "praznih ruku"

Dove dezodorans Foto: Čitalac Telegrafa, Shutterstock

Cene, maltene svega što možete da zamislite ili što vam oblikuje svakodnevicu, otišle su u nebesa.

Naravno, prosečne potrošače najviše pogađa skok cena hrane, goriva, električne energije, i ostalih računa za domaćinstvo, ali su na vrhu liste prioriteta i razne druge stvari: ugostiteljske i ostale usluge, odeća/obuća, kozmetika.

Javila nam se čitateljka iz Beograda, K. V. (32), koja je, kako kaže, "ostala zatečena zbog poskupljenja Dove dezodoransa".

- Krenula sam u prodavnicu, pitala ukućane da li nešto treba, a muž me je zamolio da mu kupim muški Dove dezodorans. Kući sam se, ipak, vratila bez njega, iako sam ga pronašla na rafu. Sada košta 650 dinara! Do skoro smo ga plaćali oko 300 dinara u regularnim prehrambenim radnjama u gradu - kaže nam K. V. i dodaje da je baš u momentu kupovine bila na telefonskoj vezi s drugaricom iz Nemačke.

- Ona živi u Manhajmu. U tom trenutku je šetala s detetom po gradu i zamolila sam je da svrati u neku prodavnicu, prvu na koju naiđe, samo da mi proveri cenu Dove dezodoransa kod njih. Doduše, ona je pronašla ženski, ali svejedno, cene su iste/slične. Kod njih je cena ženskog Dove dezodoransa 1,85 evra, dakle, malo više od 200 dinara! To nije normalno - priča nam ova Beograđanka koja je željeni artikal kasnije kupila na drugom mestu, po nižoj ceni.

Cene kozmetike, možda, nisu ono o čemu se naširoko bruji, budući da se građani najpre žale na poskupljenje hrane i goriva, ali su ovakve razlike i rasponi svakako primetni i osetni.

dove iz nemačke Foto: Čitalac Telegrafa

Doduše, situacija nije kritična samo na Balkanu, već i u gotovo svim svetskim državama. Evropa se susreće s maltene najvećom inflacijom ikad, pa opet, brojne cene - recimo u Nemačkoj - ipak ostaju na optimalnom nivou u odnosu na prosečna primanja u zemlji.

Prema aktuelnim podacima (do jula), minimalna satnica u Nemačkoj u 2022. iznosi 10,45 evra. U 2021. prosečna neto plata na mesečnom nivou bila je 2.500 evra; u Francuskoj - 2.350 evra, a u Holandiji 2.800 evra.

U svom novom izveštaju, Program UN za razvoj (UNDP) upozorava na eskalaciju globalne krize koja bi, usled rasta troškova života, mogla da "gurne" u ekstremno siromaštvo još 71 milion ljudi na planeti.

Pišite nam u komentarima kakva su vaša iskustva: šta je iz vašeg ugla, mimo hrane i goriva, najviše poskupelo?

Video: Počela žetva, ratari žele veće cene

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dana

    9. jul 2022 | 09:26

    Kad cujem da smo jedna od jeftinijih drzava,creva mi se okrenu.Te struja jeftina,te gorivo,hrana....to je laz,mi smo jedna od najskupljih drzava sa najnizim primajima,zato nam mazu oci sa satro poklonima.Prosecna plata sa ovim cenama u Srbiji,trebala bi da bude min 1000e

  • Anonymus

    9. jul 2022 | 09:35

    Ovde je sve normalno, zato što mi kao narod više nismo normalni!

  • Suzana

    9. jul 2022 | 14:35

    Treba svi da budemo jedinstveni i mesec dana kupimo samo hleb( bez mleka ...preko 100 din . i jogurta koji je bio 120,130 din. a sad 180)!!!! Da vidimo onda kome će da dižu cene i od čega će da žive. Samo mi jedna stvar nije jasna- kako taj rat u Ukrajinii utiče na našu trgovinu kad sve imamo svoje( žitarice, meso, mleko, voće ,povrće.....) i kako rat u Srbiji ' 99. I sankcije 90-91. nisu uticali ni na koga nego samo na nas . Ništa mi ovde nije jasno! Kao da sve rade po nekom dogovoru i ovo i ono sa koronom samp da unište običnog gradjanina ( jer bogati ništa neće da osete).

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>