• 6

Šta ulazi u cenu vašeg kapućina: Zašto je negde 150, a negde 250 RSD? Čitajte i sa teglica kafe

Kafa je tokom 2021. i ove godine definitivno značajno poskupela, za šta postoji nekoliko faktora, a sve se na kraju odražava i na vašu šoljicu, odnosno novčanik

  • 6
kafa, kapućino, cena kafe novac pare Foto: Telegraf, Shutterstock

Kafa je jedan od onih "moćnih" napitaka koji voli ceo svet. Shodno tome, velika potražnja gura cene napred, posebno u jeku krize, kada je i proizvodnja slabija.

Na rast cena uticalo je nekoliko faktora u proteklom periodu. Najpre treba reći da Brazil proizvodi više od 35% svetske kafe, a da su tu zemlju pogodile razne prirodne nepogode, koje su omele prinose.

Mimo toga, na cene kafe uticali su i kombinacija rata u Ukrajini i pandemije kovida-19, kao i problemi u industriji koja se bori s pronalaženjem radne snage - pre svega barista i konobara.

U cenu kafe koju poručite u restoranu/kafiću, svakako, ne ulazi samo cena samih zrna - koja lokali pritom nabavljaju na veliko, po nabavnoj ceni, već i renome brenda, lokacija, porezi, fiksni i varijabilni troškovi koje ugostitelj ima.

Ali, to nije ništa novo. Da li ste nekada razmislili o tome koja vrsta kafe se, zapravo, koristi za pravljenje vašeg kapućina u lokalu ili šta je u teglici za kojom posegnete u prodavnici?

Ne, ne pričamo o mešavinama, već o čistoj kafi: ali, evo koja je tu razlika.

Najčešće se koriste Arabika i Robusta, a ponekad njihova mešavina. Od toga, takođe, umnogome zavisi cena kafe koju poručite jer je Arabika skuplja, važi za zlatni standard.

Arabika je opšte poznata kao "visokokvalitetno zrno", zbog svog finog ukusa i nedostatka gorčine koja može biti prisutna u zrnima Robuste. Gotovo sva današnja usitnjena zrna vrhunskog kvaliteta su 100% Arabika, a proizvođači s ponosom ističu njen kvalitet.

Arabika Arabica VS Robusta Foto: Shutterstock

Ipak, to svakako ne znači da je Robusta odbačena, jer postoji razlog zašto ova vrsta čini 25% svetske proizvodnje kafe. Međutim, kritičari nadaleko preferiraju Arabiku, kada imaju izbor.

Robusta ima lošiju reputaciju i jer je lakša za uzgajanje, te je kao kultura rasprostranjenija. Dakle, dobija se niži kvalitet, a dobar profit. Takođe, Arabika i Robusta sadrže različitu količinu kofeina: Robusta, naime, ima gotovo duplo više kofeina od Arabike, te je to razlog zašto se ona najčešće koristi u mešavinama - sa visokim procentom kofeina (2,3-3,5%) napitku daje jači i puniji ukus.

Zrna Robuste sadrže manje šećera, a više kofeina i hlorogenične kiseline, te moraju da se obrađuju duže, jer će u suprotnom biti gorkog ukusa. Hlorogenična kiselina je jedan od razloga zašto se kafa smatra lošom za želudac, premda potpuno nestaje tokom dužeg i pravilnog procesa pečenja.

I ako se pitate koju vrstu sadrži najkvalitetnija kafa na tržištu, odgovor je 100% Arabiku. Premijum kafeterije svoje kafene napitke uglavnom prave upravo od ove vrste.

Kada je reč o globalnim proizvođačima, evo paralele: Nescafe Gold Crema od 100g košta oko 600 dinara (Arabika), dok Nescafe Crema Classic od 100g (Robusta) košta oko 470 RSD.

Video: Omiljena senzacija Beograđana u novom ruhu: Medvedići su se upravo vratili na Gardoš

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miladin

    26. jul 2022 | 09:10

    Ah, sto se shicamo eurima, u zemlji gdje je plata 360 eura. More, sve bi vas izdegenjecio 10 po turu. Pa ja placam Tim Hortons kafu u centru Toronta 1.16 eura a u Beogradu 2 eur, hej?! A plata u Torontu mi 4500eur a ista takva plata u Beogradu je 450eur, znaci 10 puta manja. Pa ko je ovde lud? Ovo nema ni u Tunguziji.

  • Срб

    26. jul 2022 | 10:07

    Зар украјина није највећи произвоџач кафе на свету?

  • Ccc

    26. jul 2022 | 09:40

    Znate li vi koliko kafa se dobije od kilograma ?Koliko god da kosta, zarada je bar duplo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>