• 62
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Bližimo se 1. septembru, a roditelji već bankrotirali: "Ranac i pernica 8.500, sveska 500 dinara"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Cene rastu u svim pravcima i sve ih je teže kontrolisati... Ali, šta kada imamo fiksne rashode koje ne možemo da izbegnemo?

  • 62
Školska oprema, novac dinari

Foto: Shutterstock, A. Nalbantjan

Opšte je poznato da, recimo, švedski školarci imaju obezbeđen sav pribor za školu: počev od knjiga i ostale neophodne opreme pa do čak tableta. To sve je, naravno, besplatno, ide na "teret" države.

Na Balkanu, učenici još uvek "šilje" olovke i svake godine roditelji moraju da im kupuju nove knjige, sveske i pribor - za osnovno obrazovanje koje je obavezno, a ne stvar izbora. 

Premda svaki sistem rada ima svoje prednosti i mane, tj. neki će reći da tako rani i intenzivni dodir s tehnologijom nije najbolje rešenje, možda bismo mogli naći kompromis. Da i dalje režemo olovke, ali da barem plaćamo manje za opremu koja je deci neophodna.

Pritom, ne treba zaboraviti da je pravo na obrazovanje, pravo svake osobe, tj. svakog deteta. Ne, ne govorimo o fensi sveskama i rančevima sa printovima popularnih junaka - koji koštaju višestruko više od "klasičnih", pričamo o bazičnoj opremi koju dobar deo nacije ne može da priušti.

Može, jer mora. Ali će onda trpeti neke druge stvari. I svakako, ne treba zaboraviti kasnije troškove, kada dete krene u školu: od džeparca za užinu do paprenih cena izleta i rekreativnih nastava.

Uveliko je krenula pomama u marketima i knjižarama, jer nam je 1. septembar sve bliže. Uz poneke akcije, činjenično stanje je da je i u ovom segmentu - sve skuplje nego lani. Inflacija je uzela maha svuda u svetu, i dok se nacije bore da izađu na kraj s računima za hranu i energiju, školska oprema je dodatni trošak za brojna domaćinstva.

Ono što je posebno problematično jeste to što je školska oprema već bila prilično skupa. I dok se pitate "šta je sve sa čim povezano", opet se vraćamo na priču o toalet papiru i celulozi, koja je poskupela i "povukla" trend rasta cena raznih proizvoda za koje se koristi. Mimo toga, skuplja je i štampa, ostali materijali, a prisutna je i nestašica, problemi sa lancima snabdevanja.

"Au, što je škola zgodna"

Samo knjige za prvake, u kompletu, koštaju od 7.260 do 8.440 dinara - zavisno od izdavača, dok će roditelji drugaka morati da izdvoje od 9.140 do 9.700 dinara. Kako deca pohađaju viši razred, to ne znači nužno da rastu i cene. Naime, komplet knjiga za trećake košta manje nego za drugake - od 8.500 do 8.880 dinara. Za učenike 4. razreda osnovne škole, ukupan iznos je između 5.680 do 9.570 RSD.

Cene knjiga za učenike od 5. do 8. razreda OŠ dosta su veće: od 11.376 do 15.746 dinara, pri čemu su opet najskuplje knjige za šestake i sedmake, gde će roditelji morati da izdvoje, u proseku, dobrih 140, 150 evra.

Ni mogućnost plaćanja na rate, čak i bez kamate, za mnoge nije valjana opcija jer se trošak - samo odlaže i gomila. Svakako, u prvi mah rešava stvar, ali nije trajno rešenje.

Prema podacima sajta Cenoteka, samo za "klasične" sveske treba izdvojiti od 80 do 290 dinara po komadu, zavisno od izgleda, veličine... Ali da li ste znali da su se u domaćim radnjama pojavile i tzv. luksuzne sveske? Barem su tako označene na tablama, a njihova cena prelazi 500 dinara.

Sve u svemu, naše roditelje će samo sveske za jedno dete koštati između 450 i 4.500 dinara. Cena samo jedne grafitne olovke je od nekih 25 do 75 RSD. Naravno, da ne pominjemo dodatne troškove za opremu za likovno, fizičko, tehničko obrazovanje... Samo tempere koštaju između 275 i 500 dinara, dok cena geometrijskih školskih setova ide do 800 RSD. Kada se sve sabere, cena varira od desetak hiljada dinara pa do blizu 280 evra po detetu.

Škola dete devojčica polazak u školu đak đaci učenici

Foto: Shutterstock

Šta kažu mame?

- Rančevi se kreću od 4.000 do 16, 17.000 dinara. Samo pernicu i ranac smo platili 8.500 dinara. Nisu u pitanje marke i brendovi, već običan ranac i pernica iz knjižare. Kada je reč o priboru, odnosno, o sveskama, blokovima za crtanje, bojicama, to još uvek nismo kupili, jer čekamo da učitelji kažu šta tačno za koji predmet treba, kako ne bismo kupovali duplo - priča nam Sara.

Ovo je iskustvo jedne Gordane:

"Školske torbe je gotovo nemoguće pronaći za manje od 5.000 dinara, a da nešto valjaju. Ako hoćete da kupite nešto malo kvalitetnije, odmah računajte duplo. Knjige za prvi razred su 7.500 dinara. Bojice i flomasteri se, ako uzmemo jeftinije, kreću od 80, pa do 250 dinara. S obzirom na to da uopšte nije jeftino, mi roditelji se dogovaramo međusobno i šaljemo jedni drugima, gde i šta ima jeftinije. Sveske, ukoliko nisu one sa princezama i šljokicama, mogu da se pronađu i za 30 dinara".

Dragana D. je mama koja je ove godine sobu svog deteta trebalo da opremi i nameštajem. Sto i stolicu je na sniženju platila 11.000 dinara. S druge strane, uspela je da nađe nešto povoljniji ranac, za 3.500 RSD.

- Ali, gledaš na to da svaki roditelj treba deci da kupi i novu odeću i obuću za polazak u školu. Pritom, mi Nenada upisujemo u produženi boravak, znači još oko 350 dinara dnevno ide za to.

Pišite nam kakva su vaša iskustva i kakve su cene u vašem gradu/mestu. Takođe, možete popuniti našu anketu.

Smatrate li da je školska oprema u Srbiji skupa?

Glasajte

Video: Braća su hobi pretvorila u biznis: Zajedno nemaju ni 18 godina, a već zarađuju ozbiljnu lovu

(Telegraf Biznis

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    15. avgust 2022 | 21:27

    Skupa je skolska oprema, ali su jos su skuplji kompleksi roditelja.

  • 🇷🇸

    15. avgust 2022 | 19:56

    To bi trebalo deca da dobiju besplatno od drzave a ne da roditelji jedva kupe i fotokopirane knjige sramota

  • Sudija Dred

    15. avgust 2022 | 20:27

    Vazno da smo Premijer ligu iskesirali, sve drugo je manje bitno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>