• 5

Sa 350 na 230 i sa 20 dinara na 14: Koliko će tačno koštati račun u banci posle pojeftinjenja

Građanima koji ipak budu želeli da imaju dodatne usluge, to će im biti obezbeđeno

  • 5
Bankomat

Foto: Shutterstock

Građani koje zanima šta tačno znače mere o bankarskim naknadama koje je nedavno donela Narodna banka Srbije (NBS), sve informacije mogu saznati u videu na sajtu NBS. O mnogima je Telegraf Biznis već pisao, kao na primer šta tačno dobijate računom od 150 dinara. 

Video je objavljen u okviru rubrike "Korisno je da znate".

Iz Narodne banke navode da pošto su neke banke u prethodnom periodu najavile povećanje naknada za pojedine platne usluge kao i da je veliki broj njih u prethodnih malo više od godinu i po dana naknade i povećao, NBS je da bi zaštitila standard građanja razgovarala sa bankama i donela odgovarajuće propise.

Iz NBS kao primer navode, da ako je recimo banka povećala naknadu za održavanje tekućeg računa sa 230 na 350 dinara, nakon umanjenja od 30 odsto, nova naknada će iznositi 245 dinara.

Isti princip se koristi i za ostale naknade koje su vezane za platni račun pa će tako kod izvršenja plaćanja, naknada povećana sa 0 na 20 dinara, nakon umanjenja od 30 odsto iznositi 14 dinara.

Usluge koje su propisane kao obavezne su otvaranje i vođenje dinarskog tekućeg računa, besplatno podizanje gotovine na šalteru i na bankomatima svoje banke, besplatna debitna kartica, korišćenje mobilnog i elektronskog bankarstva.

Osim toga, korisnicima računa sa osnovnim uslugama biće omogućena plaćanja u okviru mobilnog i elektronskog bankarstva po ceni umanjenoj za 30 odsto u odnosu na klijente ostalih paketa računa kod kojih banka ovu uslugu naplaćuje.

Građanima koji ipak budu želeli da imaju dodatne usluge, kao što je kreditna kartica, devizni račun, dozvoljeni minus ili izdavanje čekova, to će biti omogućeno, iako se odluče da pređu na račun sa osnovnim uslugama.

Odlukom o platnom računu sa osnovnim uslugama definisano da će korisnici osnovnog računa moći da nadograde definisan paket usluga bez potrebe prelaska na skuplji paket računa. Naknada koja bi im bila naplaćena za ove usluge ograničena je tako da ih ne dovede u lošiji položaj nego kada bi prešli na skuplji paket.

Video: Rat u Ukrajini uticao na inflaciju

(Telergaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svadbarski krompir

    21. avgust 2022 | 09:48

    Klasične SMS populističke mere koje građanima nista doneti neće.Godisnja ušteda od cca 1.700 RSD na godišnjem nivou.

  • Kodiaq

    21. avgust 2022 | 12:23

    Sve i da to bude tako, banke ce na to pristati ali ce na drugi nacin doci do tih para. Ne tako davno to je kostalo 200-300din a u tu cenu je bilo ukljuceno sve. I sada ce opet biti ta cena kako je nalozila drzava, ali ce banke naplacivati provizije za transakcije, vodjenje deviznog racuna...itd. i usteda za gradjane ce biti smesna. Sta cemo sa svim ostalim poskupljenjima koja su negde oko 30% u poslednjih 6 meseci. a euro je i dalje na nivou od pre 10 godina

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>