• 5

Nastavlja se saga "pirinač": Stigla nam je fotografija koja govori više od reči, žitarica u rangu mesa

Cena upakovanog prokuvanog pirinča od jednog kilograma sada je više od 800 dinara

  • 5
Rižoto, pilav, đuveč

Foto: Shutterstock

Telegraf Biznis je pre skoro dva meseca prvi pisao o cenama Dove dezodoransa u Srbiji, pri čemu smo otišli korak dalje, i istražili koliko isti proizvod košta u Nemačkoj.

Cilj ovakvog istraživanja je da se, između ostalog, osvrnemo i na one proizvode/cene koji pogađaju naše građane, a kojima manje priča; to je, naravno, prirodno u poređenju s osnovnim životnim namirnicama, ali opet, nije zanemarljivo.

Osim toga, pažnju treba posvetiti i nekoj vrsti hrane koja se, možda, manje konzumira u Srbiji, ali koja svakako zauzima bitno mesto na rafovima supermarketa.

Jedna takva namirnica je pirinač, koji je drastično poskupeo u poslednje vreme, svuda u svetu. Pritom, treba podsetiti da su tri najviše uzgajane, a samim tim i najčešće konzumirane žitarice - pšenica, kukuruz i pirinač.

Ovih dana, čitaoci nam govore kako jedva pronalaze dugotrajno mleko u prodavnicama, a zaposleni da je situacija takva "duže vreme unazad". Poskupelo je i meso, čak i svinjsko, koje je tradicionalno najpovoljnije, a S. V. nam je nedavno pisala o ceni pirinča.

- Kilogram pirinča sam danas na popustu od 50% platila 188 dinara, a do skoro je bio 90 dinara po regularnoj ceni. Kad kažem "skoro", mislim početkom godine što nije tako davno. Sada mu je puna cena 380 RSD za kilogram - rekla je ova Beograđanka.

U međuvremenu, stigla nam je i fotografija koja, verovatno, govori više od reči.

Cena pirinča, pirinač, testenine

Foto: Telegraf.rs

Na njoj se jasno vidi da prokuvani pirinač, u pakovanju od jednog kilogram, sada košta na popustu 420 dinara, što znači da je regularna cena iznad 800 RSD.

Ovako nešto se zaista ne pamti, budući da su čak i najcenjenije uvozne marke i vrste ove žitarice do nedavno koštale koliko su sada na sniženju.

S druge strane, Grupacija trgovaca prehrambenim proizvodima na veliko i malo Privredne komore Srbije (PKS) saopštila je da "uprkos izazovima sa kojima se suočava ceo lanac snabdevanja, globalno i lokalno, trgovci svakodnevno dopunjuju asortimane svih prodavnica".

Navodi se da je tražnja za osnovnim životnim namirnicama koje su pod uredbom Vlade Srbije u protekla tri meseca veća od 20 procenata u odnosu na isti period prošle godine, te da se trgovci svakodnevno trude da obezbede potrebne količine robe i kontinuiranu snabdevenost tržišta.

"Trgovci pružaju podršku državnim institucijama i naporima privrede u preuzimanju inflatornog pritiska na svoje poslovanje i obezbeđuju adekvatnu snabdevenost poslujući po profitnoj stopi od tri i po odsto. Na rafovima trgovina je više od 85 odsto proizvoda stvorenih u Srbiji, što stvara dodatnu stabilnost i sigurnost u snabdevanju", navodi se u saopštenju.

Video: Vlada ograničila cenu svinjskog mesa: Plećka jeftinija za 173 dinara, svinjski vrat za 218

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SVM

    4. septembar 2022 | 09:58

    Pošto je počelo i o pirinču da se piše,do kraja godine će biti duplo skuplji. Da li se sećate da su čvarci i slanina nekada bili tri do četiri puta jeftiniji od mesa. Sada su skuplji od mnogih suhomesnatih proizvoda

  • Boki

    4. septembar 2022 | 10:11

    Kao sto sam vec pisao polako od ,,Sirotinjske" hrane mnoge namirnice prelaze u hranu za elitu pa samim tim odose i cene jer se sada hranimo ,,zdravo"

  • Ivan Milovanović

    4. septembar 2022 | 11:26

    A zašto se kupuje prokuvani pirinač? Pa još neka uvozna marka.. Kupi domaći Kočanski pirinač pa ga sam prokuvaj i napravi pilav... pardon, rižoto.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>