• 27
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Šta ste mi naplatili? Da mi sipate sok u usta?": Hrvatica ljuta napustila lokal, da li je u pravu? (ANKETA)

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kafići i restorani sve više uvode inovacije u svom sistemu naplate usluga

  • 27
kafa, kafić

Foto: Pixabay

Usluge koje se dodatno naplaćuju u kafićima u Hrvatskoj ne prestaju da začuđuju njihove sugrađane. Podsetimo, pre par dana smo pisali o mladiću kojem je konobar doneo račun za čašu vode, a najnovija situacija u kojoj se našla jedna Hrvatica otvara novu debatu.

Naime, kako je objasnila za Večernji.hr,  u restoranu na Malom Lošinju je naručila sok i pivo, a na računu je uz to dobila i dodatnu stavku za naplatu - cenu usluge. Kako je navela, naplaćeno joj je dodatnih pet odsto na ono što je naručila.

"Šta je service charge? Čaša... šta su mi mogli sipati sok direktno u usta?", zapitala je ljutita čitateljka u mejlu, koji je prosledila Večernjem listu, zajedno sa fotografijom računa.

I zaista, na računu stoji pivo - 35 kuna (oko 550 dinara), sok - 28 kuna (oko 450 dinara) i service charge 5 odsto - 3,15 kuna (oko 50 dinara).

Podsetimo, u Srbiji je još 2018. godine bilo reči o obaveznom uvođenju bakšiša. Tako bi napojnica iznosila 10 odsto računa.

U Americi se smatra da je obaveza svakog gosta da ostavi bakšiš u visini od 15 do 25 odsto od računa, dok je u Francuskoj napojnica zakonski uključena u račun.

U Kini i Japanu ostavljanje bakšiša sa druge strane, smatra se uvredom.  A da li vi opravdavate tu praksu? Odgovorite nam u našoj anketi:

Da li podržavate ovakav način naplate bakšiša?

Glasajte

Da svaki kafić i restoran pribegava svojim pravilima, govori i situacija u kojoj se našla jedna naša čitateljka. Naime, ona je uslugu od svega par pića i pola kilograma mesa platila 2,580 dinara.

Video: Serija Squid game dobila svoj kafić: Kako je popularna serija postala hit na tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doktor

    10. septembar 2022 | 13:00

    Svaki put kada sam od konobara "ispoštovan", kvalitetom usluge, ljubaznošću i pristojnošću, bakšiš se našao na stolu. Ne pada mi na pamet da bakšiš dajem namrgodjenom i neljubaznom konobaru.

  • Vitez Koja

    10. septembar 2022 | 14:14

    Ja sam bio konobar i šanker,ali sam protiv uvođenja napojnica, odnosno bakšiša kao obavezno.To je nešto što je stvar kulture i toga da li ste zadovoljni uslugom ili niste.Ima i kod nas tih pokušaja, ali kada sam to video isto sam pitao što i ova gospođa i nikada više nisam ušao tamo.Marže na proizvodima u ugostiteljskim objektima su ogromne, jesu i troškovi veliki, ali je činjenica da vlasnici prometnih ugostiteljskih objekata zarađuju ozbiljne pare i ako imaju kvalitetne konobare koji im doprinose dobroj usluzi treba i da ih dobro plate, a ako su dobri zaradiće dosta i od bakšiša.Ipak je to posao za koji nije potrebno neko posebno školovanje, a većina zarađuje na nivou direktora manjih firmi i ovako.Recimo jedan espreso da se napravi košta od 20-25din , a u BG- se prodaje od 170-300 din, sa PDV-om -ako vam otkuca fiskalni račun.Retko ko hoće da obuči konobare, kako bi im unapredili uslugu i kako bi oni zaradili više para, a gosti bili zadovoljni, već većina vlasnika i sama nije iz posla, već izigravaju gazde i hoće sa što manje ulaganja da što više zarade, pa zapošljavaju neke klince kojima niko nije pokazao šta i kako se to radi, gosti čekaju porudžbine, oni ne znaju ni da nose, pa prosipaju, ne znaju ni da priđu, niti da naprave dodatni promet...

  • Dr mićo

    10. septembar 2022 | 14:12

    Konobar je tu da vas posluži da biste bili gost ko dava obućari bakšiš što vam popravi cipele

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>