• 1

"Borba za raspoloživi keš potrošača": Nema više kupovine skupih stvari

Kompanija "John Lewis" je prijavila gubitak od 99 miliona funti u prvoj polovini godine trgovanja

  • 1
šoping Foto: Freepik.com

Lanci prodavnica "John Lewis", "DFS" i "H&M" prijavljili su pad u svojoj prodaji, što je direktno povezano sa ekonomskom krizom koja pogađa zemlje širom sveta.

Kako navode, iako je broj kupaca porastao u odnosu na isti period prošle godine, troše manje i izbegavaju kupovinu "krupnih stvari".

"Niko nije mogao da predvidi razmere krize troškova života", objašnjava Džon Luis za BBC.

Kompanija je prijavila gubitak od 99 miliona funti u prvoj polovini godine trgovanja. U sličnoj situacija se našao i lanac DFS, koji prodaje sofe, prijavaljući opadanje godišnjeg profita.

"Brojevi porudžbina su znatno omekšali", izjavili su iz kompanije.

Prošlog četvrtka, modni lanac H&M prijavio je tromesečnu prodaju nižu od očekivane, ali su naglasili da su zapazili "bolji početak jesenjih kolekcija u odnosu na prošlu godinu".

Pravi rezultati tek slede?

Iz John Lewis-a naglašavaju da "nije neobično" da imaju gubitak u prvoj polovini godine kako se njihovo realno poslovanje vidi tek oko Božića, odnosno, većinu profita ostvare u poslednjim mesecima godine.

No, brojke ipak ukazuju da je inflacija itekako prisutna. Kao što smo već naveli, u prvoj polovini ove godine prijavili su gubitak od 99 miliona funti, dok je prošle godine on iznosio svega 29.

Podsetimo, kompanije "John Lewis" i "Waitrose", najavile su da će od oktobra do januara nuditi besplatan obrok zaposlenima, kako bi im pomogli oko svakodnevnih troškova.

Grupa u vlasništvu zaposlenih  "John Lewis" najavila je i jednokratnu isplatu od 500 funti radnicima sa punim radnim vremenom, sa proporcionalnim iznosom za one koji rade sa skraćenim radnim vremenom.

Bolni efekti inflacije

Britanija se suočava sa najvećom stopom inflacije u prethodnih 40 godina, kako je u julu dostigla 10,1 odsto. U avgustu je po prvi put za skoro godinu dana skliznula na 9,9 odsto, pružajući Britancima kratkotrajni predah.

Podsetimo, milion ljudi, mahom pedesetogodišnjaka, je od početka pandemije napustilo svoje poslove. To je ostavilo rekordan broj slobodnih mesta, a poslodavci su se suočili sa pritiskom povećanja plata kako bi zadržali radnike, što dodatno podstiče inflaciju.

Suzana Striter, viši analitičar za investicije i tržišta, rekla je da je "borba za preostalu raspoloživu gotovinu potrošača u toku".

"DFS ne samo da mora da se nosi sa usporavanjem zbog pandemije, već sada, kako se računi u domaćinstvu povećavaju za osnovne potrepštine kao što su hrana i grejanje, plišana nova sofa je luksuz bez kojeg mnogi potrošači rado rade " dodaje.

Banka Engleske je upozorila da bi inflacija mogla da premaši 13 odsto ove godine, i očekuje se da će zadržati povećanje kamatnih stopa u pokušaju da je kontroliše.

Video: Vučić: Borićemo se da inflaciju držimo pod kontrolom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>