• 1
 ≫ 

Da li bi kune mogle da vrede malo bogatstvo za nekoliko godina? "Kad nečeg nema, svi baš to hoće"

 ≫ 

"U numizmatici je često prisutan psihološki momenat. Kada nečeg ima, niko to neće, a kad nema - svi hoće", objašnjava Zlatko Viščević

  • 1
Hrvatska narodna banka novac kovanica nova kuna

Foto-montaža: Profimedia/AFP/Denis Lovrovic, Hrvatska narodna banka

Sa uvođenjem evra kao zvanične valute u Hrvatskoj, porašće i nostalgija za kunama, što će onima koji ih i dalje budi imali, omogućiti da odrede cenu za koju će ih potencijalno prodati, prenosi Večernji list.

Naime, od 5. septembra otpočeo je prelazak na evro, odnosno, do 31. decembra naredne godine, poslovni subjekti i drugi obveznici u svojim odnosima s potrošačima moraju jasno da istaknu cenu i u evrima i u kunama, prenosi Index.

Kolekcionari su već počeli da prikupljaju retke kune, u nadi da će kompletirati svoje zbirke. Jedna od kovanica koja je postala senzacija u kratkom roku je ona od 25 kuna s motivom Pelješkog mosta.

- Kovanice sa latinskim natpisima iskovane su uglavnom u manjim količinama od onih sa hrvatskim natpisima. Međutim svaki apoen kune i lipe ima neku svoju specifičnost - objašnjava Zlatko Viščević glavni urednik portala numizmatika.net.

Na primer, kovanica od jedne lipe iskovana je 2021. godine samo u 6.000 primeraka. Kovanice sa godinama 2011. i 2013. nisu ni puštene u opticaj, nego su izdate u kompletima. Kovanice od dve lipe, kao i od pet, imaju i prigodno izdanje – Olimpijske igre u Atlanti. Iako je iskovano oko milion primeraka, teže se nalaze.

Kada je reč o kovanicama od jedne kune, teže se pronalaze starija godišta u savršenom stanju, poput onih iskovanih 2003.

Kako objašnjava Viščević, kovanica od 25 kuna nije baš zaživela u opticaju, ali je predstavljala pravo oduševljenje za kolekcionare i numizmatičare.

Malo teže je pronaći izdanja iz 2010. i 2017. godine, a jedna kovanica koja otežava kompletiranje kolekcije je ona iz 2022. godine sa Pelješkim mostom.

- U numizmatici je često prisutan psihološki momenat. Kada nečeg ima, niko neće, a kad nema, svi hoće. Tako će biti i u ovom slučaju. Pravi interes kolekcionara za kunama i lipama nastaće tek nakon što nekoliko godina budemo koristili evro i kad kod ljudi proradi nostalgija za "dobrim starim kunama i lipama" - zaključuje urednik portala numizmatika.net.

Video: Ukoliko vam neko podvali falsifikovanu novčanicu, ovako ćete je prepoznati

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>