• 7

Evropu drma "groznica hleba": Cene otišle u nebesa, u Mađarskoj za čak 66 odsto

Rast cene hleba u Nemačkoj i Sloveniji je najbliži proseku u Uniji, pokazuju podaci Evrostata

  • 7
hleb

Foto: shutterstock.com

Zbog rata u Ukrajini, cene hleba u EU su prošlog meseca mahnito skočile - u proseku za 18 procenata.

To je najviši nivo otkako Evrostat objavljuje podatke (od 2017. godine). Lani, negde u ovo vreme, prosečna cena hleba u Uniji bila je za "samo" 3% veća u odnosu na avgust 2020.

Sukob Rusije i Ukrajine - koje su veliki izvoznici žitarica - omeo je izvoz, odnosno blokada luka na Crnom moru. Rusija je izgubila pristup lukama na Baltičkom moru preko kojih je izvozila amonijak, ključni sastojak za proizvodnju đubriva.

Usledio je snažan rast cena žitarica na svetskim tržištima, a posledice svakako osećaju i zemlje EU.

Tako je hleb, u odnosu na lanjski avgust, najviše poskupeo u Mađarskoj, za čak 66 posto. Slede Litvanija sa 33 odsto, te Estonija i Slovačka sa 32 procenta.

Blizu im je i Hrvatska, gde je cena hleba u avgustu ove godine viša za 31 posto u odnosu na isti mesec 2021. Evrostat dalje izveštava da se značajno poskupljenje - od 30 odsto - oseća i u Poljskoj, odnosno Letoniji.

Rast cene hleba u Nemačkoj i Sloveniji je najbliži proseku u Uniji, pokazuju podaci. Najmanji skok je zabeležen u Francuskoj (8%), u Holandiji i Luksemburgu (10%).

Inače, cene ove namirnice na polju EU kontinuirano rastu od početka godine, a u februaru, kada je započela ruska invazija na Ukrajinu, prosečno su bile veće za 8,3 posto u odnosu na isti mesec 2021. Dakle, rat je dodatno produbio problem.

Video: Počela žetva, ratari žele veće cene

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    20. septembar 2022 | 13:59

    Лако ће Мађарска - она је житница као и наши Срем, Банат и Бачка.

  • Bu

    20. septembar 2022 | 16:32

    Napišite koliko hleba u kojoj zemlji mo6e da se kupi za minimalac. To je onda pravi pokazatelj svega.

  • Duka Srbin Tenja

    20. septembar 2022 | 18:36

    Nije mi jasno, pišete o drugom a ništa o nama. Kod nas je još pre tri meseca poskupeo skoro 50%. Bio 45 sada 70 za veknu 450 grama (u pekarama). Koliko će tek, posle ove vaše ofanzive, sam Bog zna. Ne piše se dobro ovom narodu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>