• 10

Počele da stižu veće rate za stan u Srbiji: Kome je skuplje 23 evra, a kome čak 140?

Stambeni krediti u Srbiji su indeksirani u evrima i kamatna stopa na tim kreditima je vezana za promenu euribora (tromesečni ili šestomesečni)

  • 10
Devojka stan kamata

Foto: Shutterstock, Telegraf.rs

Euribor, kamata po kojoj grupa evropskih banaka jedna drugoj pozajmljuje novac i kamata koja utiče na kretanje rata na kredite i u Srbiji, raste konstantno. 

Dok je do pre tri meseca euribor bio u minusu, u poslednjih mesec dana njegov rast se drastično ubrzao i on trenutno iznosi 1,74 odsto. Kako se na osnovu euribora obračunavaju kamatne stope za kredite u evrima, onima koji imaju te kredite sledeća mesečna rata će biti osetno viša.

Pojedinima već i jeste, a naša sugrađanka L. V. (32). kaže nam da je joj je upravo stiglo obavešteje od banke u kojem joj se obračunava nova, viša rata za stan.

Njen kredit nije ogroman, pa priznaje da skok nije "strašan", ali je činjenica da će onima koji imaju veće rate, taj udar na džep biti i te kako osetan.

"Uzela sam 2017. godine stambeni kredit od oko 30.000 evra. Rata mi je dosad bila 122 evra, od oktobra će biti 145. U ovom dokumentu piše tačno i koliko će mi ubuduće biti kamata, porasla je na oko 4 odsto. Dakle, za kredit od oko 30.000 evra, rata je veća za 23 evra, priča naša sagovornica.

kamate, naše

Primer rasta kamate/Foto: Telegraf.rs

Ukoliko ste na primer podigli kredit početkom godine u vrednosti od 100.000 evra, sa rokom otplate od 360 meseci, sa dogovorenom promenljivom kamatom od 3,5 odsto u trenutku, mesečna rata iznosila je 449 evra, znači da vam je sada rata veća za 137 evra.

Rast euribora za dužnike u Srbiji, čiji su krediti vezani za evro, sada je značajna informacija jer je euribor sastavni deo kamatne stope po kojoj i oni otplaćuju svoj dug. To se u Srbiji odnosi na skoro sve stambene kredite kojih je više od 130.000.

Što se tiče keš kredita njiih su građani najčešće uzimali sa fiksom ratom u dinarima, i rate na njih ne mogu da rastu.

Iako euribor kontinuirano raste poslednja tri meseca, svaka banka za sebe odlučuje da li će na tri ili šest meseci raditi rekalkulaciju ili nivelaciju. A to znači da prema vrednosti euribora na taj datum usklađuje ratu.

Centralna banka Crne Gore (CBCG) u međuvremenu je saopštila da je zbog mogućnosti daljeg rasta EURIBOR-a obavezala komercijalne banke da do kraja septembra izrade programe zaštite klijenata koji imaju kredite sa varijabilnom kamatnom stopom.

Navodi se da bi ti programi trebalo da omoguće da klijenti mogu da pređu na kredite sa fiksnom kamatnom stopom ili neki kombinovani model. To je svakako opcija koju bi mnoge banke mogle da slede.

Video: Žene vlasnice samo 25 odsto preduzeća u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>