• 0

Elizabeta je bila monarh sa najvećim uticajem na novac, a sad je otkriven onaj s likom Čarlsa

Poznato kako će izgledati prvi novčići

  • 0
Novi britanski novac novčić kovanica Čarls

Foto: The Royal Mint/Cover Images/INST / INSTAR Images / Profimedia

Kraljevska kovnica novca otkrila je prve zvanične novčiće sa portretom kralja Čarlsa III. Kraljev zvanični portret kovnice, koji je napravio poznati britanski vajar Martin Dženings, lično je odobrio monarh.

U skladu sa tradicijom, kraljev portret je okrenut ulevo, odnosno u suprotnom smeru od portreta kraljice Elizabete II.

Elizabeta II – monarh sa najvećim uticajem na novac

Kraljica Elizabeta II je uticala na brojne elemente kulture, ali je njeno prisustvo naročito vidljivo na novčanicama. Konkretno rečeno, njeno lice se nalazilo na novčanicama skoro celog njenog života – prvi put se pojavilo na novčanici od 20 kanadskih dolara kad je imala osam godina. Tokom narednih blizu devet decenija, Elizabeta II je postavljala rekorde i učestvovala u značajnim promenama u novcu i investicionim zlatnim i srebrnim kovanicama, ne samo na Ostrvu, već i u celom svetu.

Kao prvo, bila je jedini monarh u britanskoj istoriji koji se pojavljivao na funti skoro sedam decenija, kao i jedini monarh čiji potpis se nalazio na kovanicama od zlata i srebra tokom njenog života.

Kraljica se pojavljuje na zadnjoj strani najveće kovanice od zlata na svetu – australijskom kenguru, čija težina iznosi jednu tonu čistog zlata, a vrednost 1 milion australijskih dolara. Elizabeta II je takođe prvi monarh koji se pojavljuje na britanskoj funti. To se dogodilo samo osam godina nakon što je stupila na presto.

Neke zemlje, poput Kanade, počele su da menjaju izgled svoje monete ubrzo nakon njenog krunisanja. Van Ujedinjenog Kraljevstva, njen lik se može naći na preko trideset drugih moneta, što je čini osobom čiji lik se najviše pojavljuje na novcu u istoriji, zbog čega je upisana u Ginisovu knjigu rekorda. Iza nje sledi kraljica Viktorija, koja se pojavila na 21 tokom svog života.

Podaci Tavexa pokazuju da je nakon vesti o kraljičinoj smrti potražnja za britanskim investicionim kovanicama značajno porasla. Ovo je globalni trend. U budućnosti se može očekivati ograničena serija kojom se obeležavaju život i vladavina Elizabeta II. Kanadska kraljevska kovnica novca je već nagovestila da počinje da radi na njenom izgledu.

U zemljama sa likom kraljice na novčanicama i kovanicama, moneta će biti zamenjena novčanicama i kovanicama sa likom novog monarha. Ovo je ozbiljan logistički zadatak koji će potrajati.

Institucije zadužene za kovanice (Kraljevska kovnica novca) i novčanice (Banka Engleske) ističu da gotovina sa likom kraljice ostaje zakonsko sredstvo plaćanja. Ne postoji vremenski okvir za njenu zamenu. Isto važi za Kanadu, gde se lik Elizabete II nalazi na novčanici od 20 kanadskih dolara.

Video: Sahrana kraljice Elizabete: Njena deca i unuci prate kovčeg do Vestminsterske opatije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>