• 2

Kad vam presedne jutarnja kafa: Mnogima je postala luksuz, sve što ide u šoljicu drastično poskupelo

Prema brzoj proceni Eurostata, u septembru je nivo inflacije dostigao novi rekord od 10%

  • 2
kafa u Beču Foto: Shutterstock

Cena kafe u EU je u avgustu zabeležila prosečni rast od 16,9 odsto na godišnjem nivou, izvestio je u četvrtak statistički zavod bloka, poznat i kao Eurostat, dodajući da su takođe porasle i cene mleka i šećera.

"Nedavna poskupljenja bi mogla da čine ovu jutarnju poslasticu maltene luksuzom", naveo je Eurostat, objašnjavajući da je cena kafe u avgustu 2021. bila u proseku 0,5 odsto viša nego u istom periodu 2020.

Sveže punomasno mleko u avgustu je koštalo, u proseku, 24,3 odsto više nego godinu dana ranije, dok su potrošači sveže mleko sa nižim procentom masti plaćali 22,2 odsto više, prenosi RT.

U međuvremenu, šećer je najoštrije skočio u avgustu, čija je prosečna cena porasla za 33,4 odsto u odnosu na isti mesec 2021, kada je rast iznosio 0,8 odsto.

Kako navodi Eurostat, cene za ova četiri artikla - kafu, šećer i dve kategorije mleka - povećane su u svim zemljama koje su članice EU osim na Malti, gde je cena svežeg niskomasnog mleka ostala nepromenjena.

Najdrastičnije promene u cenama kafe zabeležile su Finska i Litvanija, gde je uočen rast od 43,6 odsto, odnosno 39,9 procenata, respektivno.

Slede Švedska i Estonija, a Poljska je, u međuvremenu, zabeležila najveći skok cena šećera, koje su naglo porasle za 109,2% u poređenju sa avgustom 2021. Ukupna inflacija potrošačkih cena u evrozoni je u avgustu dostigla 9,1 odsto, podstaknuta cenama energije i hrane.

Prema brzoj proceni Eurostata, u septembru je nivo inflacije dostigao novi rekord od 10%.

Video: Bili smo u Italiji: Ovako se pravi čuvena kafe Vergnano koja postoji 140 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🤔🤔

    16. oktobar 2022 | 14:24

    10% ??? Hahahahh......30-40% je sve poskupelo....

  • Nass

    16. oktobar 2022 | 14:51

    Kafa i cigare proizvod bez kojeg nema života.. Tu je i alkohol i slatkisi.. Sve ostalo moze da nema...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>