• 33
 ≫ 

Čaša jogurta skoro 60, mala proja 75 dinara: Nema više "jeftinog" doručka

 ≫ 

Jogurt je, verovatno, najčešći jutarnji "dodatak" jelu, koji naši građani vole da kombinuju sa voćem, žitaricama, pekarskim proizvodima, sendvičem

  • 33
proja Foto: shutterstock.com

Da, sve je drastično poskupelo, ali nam neke cene ipak više "upadaju u oči" od nekih drugih. I ne samo cene, već i slike koje viđamo u prodavnicama.

Takav je slučaj s polupraznim rafovima mleka, cenama mleka, ali i cenama ostalih mlečnih proizvoda poput jogurta, kefira...

Naime, deluje neverovatno do kog nivoa su preko noći došli neki proizvodi, kao što je čaša klasičnog jogurta od 250 grama - njena cena je tačno 53,99 dinara.

Isti takav proizvod bio je dvostruko jeftiniji do nedavno. Manje čaše, od 180 grama, sada optimalno koštaju 40 do 45 dinara.

Takođe, pakovanje jogurta s 1% mlečne masti, od 500 grama, sada košta čak 111 dinara.

Obratite pažnju i kada tražite pakovanje od jedne litre ili jednog kilograma - kako se označava količina jogurta - jer neke flaše znaju da "prevare".

Jogurt cena Foto: Telegraf.rs

Naime, pod jednim poznatim brendom prodaje se 950 grama jogurta, sa 3,5% mlečne masti, za redovnu cenu od 160 dinara, u proseku. Takođe, postoji i ambalaža od 750 grama, a taj proizvod košta čak do 190 RSD, zavisi gde pazarite.

Jogurt je, inače, najčešći jutarnji "dodatak" jelu, koji naši građani vole da kombinuju sa voćem, žitaricama, pekarskim proizvodima (kiflama, burekom), zatim uz sendviče...

I tu primećujemo rast cena. Upakovane pločice od heljde ili lana, premašile su cenu od 200 dinara, a do pre nekoliko meseci su bile praktično upola jeftinije.

doručak, hrana Foto: Shutterstock.com

Kifla u pekari supermarketa je dobrih 65 dinara, dok su peciva u pekarama još skuplja. Parče male proje je oko 75 dinara.

Sve u svemu, jasno je da više nema jeftinog doručka, čak ni onog najoskudnijeg, koji mnogi smatraju "hranom za poneti, u letu". Jogurt i pecivo, posebno upakovano, koštaće vas najmanje 200 dinara, dok će nešto malo kvalitetnije iznositi čak 300, 400 dinara.

Pišite nam u komentarima da li se vama promenio jutarnji ritual: da li se sada pretežno hranite kod kuće i koliko novca izdvajate za "hranu napolju" u toku jednog dana?

Video: Zašto kilogram boranije košta čak i do 300 dinara?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novac

    18. oktobar 2022 | 08:26

    Ovo nije normalno vise koliko je hrana skupa.Da li je ovo normalno U redu svuda u svetu ali ovo kod nas sa platom od 42.000 i dvoje dece teško da čovek može sebi da priušti normalno da jede

  • 😋

    18. oktobar 2022 | 08:38

    I za doručak kod kuće treba dosta para a i za doručak napolju. Sve je poskupelo duplo. Cene su stvarno bezobrazne,kao da radimo svi za platu od 200.000 dinara. Svaki dan se iznenadim za neku cenu.

  • Bilja

    18. oktobar 2022 | 08:47

    Postaje sve teže pregurati mesec sa malim primanjima dok cene rastu.Srednji stalež se izgubio.Ovo je preživljavanje. Počeli smo sve više da se odričemo, a sad i jogurta, voća, mesa....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>