• 26
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koji likovi bi trebalo da krase srpski novac? Najčešći odgovori: Pupin, Andrić, srpska heroina ali i... Čkalja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poslednja izmena novčanica u opticaju napravljena je 2011. godine, kada je Narodna banka Srbije predstavila apoen od 2.000 dinara

  • 26
Srpski novac,  Milunka Savić, Miodrag Petrović Čkalja, Ivo Andrić i Mihajlo Pupin, Koje likove bi Srbi voleli da vide na novčanicama Foto: AFP / AFP / Profimedia, Wikimedia/Public domain, Shutterstock, Vistesvet, Printskrin: RTB

Početak priče o srpskom papirnom novcu seže u daleku 1876. godinu, kada se na prvim odštampanim novčanicama, pored poprsja kneza Milana, grba Kneževine i figure vojnika, našla i ženska figura u narodnoj nošnji sa snopom žita i srpom.

Poslednja izmena novčanica u opticaju napravljena je 2011. godine, kada je Narodna banka Srbije predstavila apoen od 2.000 dinara, na kojem se nalazi portret srpskog matematičara Milutina Milankovića.

Podsetimo, Nišlija Petar Jovanović, pre dve godine podelio je predlog novog dizajna srpskih novčanica, koja obuhvata redizajnirane apoene od 50, 100 i 200 dinara.

Tako, Jovanović je novčanicu od 50 dinara, na kojoj se od 2005. godine nalazi portret kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, namenio umetničkom delu "Takovski ustanak", slikara Paje Jovanovića.

Redizajnirana novčanica od 100 dinara bila bi sa motivima pejzaža iz Specijalnog rezervata prirode Uvac i sa beloglavim supom, dok bi se na novčanici od 200 dinara, na kojoj je od 2005. godine portret slikarke Nadežde Petrović, nalazio naučnik Nikola Tesla sa belim golubom u ruci.

Plazma, grb ili Milunka Savić?

Polemika oko izmena novčanica, ponovo je postala aktuelna na Reddit-u, kada je jedan od korisnika upitao "koje bi ličnosti voleli da vide na srpskim novčanicama?"

- Moji predlozi: Dositej Obradović, Milunka Savić, Paja Jovanović... - napisao je autor statusa.

Korisnici su se usaglasili da bi definitivno želeli da vide srpskog naučnika Mihajla Pupina, zatim Ivu Andrića, a jedan od korisnika ukazao je da bi bilo lepo videti i lik žene na nekoj od novčanica.

- Možda Milunka Savić ima najviše smisla da bude na novčanici pošto imamo samo jednu ženu trenutno, a i sasvim sigurno je zaslužila - stoji u jednom od komentara.

Inače, kako smo ranije pisali, samo dve poznate žene iz srpske istorije našle su svoje mesto na srpskim novčanicama od 1876. godine pa do danas.

Pored likova, građani bi na novčanicama voleli da vide i predele iz Srbije, a dali su i zanimljiv predlog od čega bi novčanice mogle da se prave.

- Mislim da bi trebali da pravimo novac ko Kanađani.. od plastike. I da na njima ne budu ličnosti nego samo grb i predeli Srbije.. reljefi, manastiri, životinje itd. - dodaje jedan korisnik.

- Isto naše nacionalne životinje. Vuk, orao i ris - stoji u drugom.

Novac dinari Foto ilustracija: Shutterstock

Bilo je i onih zanimljivih odgovora, i pomalo alternativnih, kako se na našim novčanicama nalaze naučnici, slikari...

- Čkalju. Na stranu sa dugim uspešnim ljudima, taj čovek je tolika institucija, žao mi je mlađih generacija što verovatno neće iskusiti takvu ličnost za svoga života.

Neki su odlučili da se našale na ovu temu, pa su tako napisali:

- Ma neka stave onu foliju kao ogledalo pa nek svako bude srećan što je baš njegova slika na novčanici. I pored napišu "Narod Srpski" da se zna! - stoji u jednom od komentara.

- Stavim sebe na 200 dinara. Stavim komšiju na 20 dinara - napisao je neko ko očigledno ima "neizmirene" nesuglasice sa komšijom.

Bilo je i onih koji smatraju da bi na novčanicama trebalo da se nađu: Plazma keks, gibanica, rakija...

A koga biste vi voleli da vidite na novčanicama?

Koga biste vi voleli da vidite na srpskim novčanicama?

Glasajte

Video: Ukoliko vam neko podvali falsifikovanu novčanicu, ovako ćete je prepoznati

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xy

    29. oktobar 2022 | 09:40

    Definitivno srpska Mulan, žena velikog srca Milunka Savić.

  • Zvele

    29. oktobar 2022 | 09:49

    Definitivno Milunka Savić iz milion razloga.....

  • Novosadjanin

    29. oktobar 2022 | 10:07

    Milunka Savić je zaslužila da bude na novčanici. Tako će svaki gradjanin Srbije nositi sa sobom sliku ove velike žene u dzepu i znati ko je ona i šta je učinila za svoj narod.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>