• 56

"Naručila sam nes kafu, ali me račun naljutio": Beograđanka revoltirana cenama u centru grada

Nije očekivala da će piće platiti između 80 i 100 dinara više u odnosu na druge kafiće

  • 56
Cena neskafe, račun, kafić

Foto: Privatna arhiva

"Hladni nes sam platila skuplje nego kapućino, iznenadila sam se kad je došao konobar", ovim rečima nam se javila čitateljka, koja je uz komentar, priložila i račun iz jednog kafića na Trgu Republike.

Naime, iako priznaje da nije proverila cene, nije ni očekivala da će nes platiti između 80 i 100 dinara više u odnosu na druge kafiće.

- Pretpostavljam da je na cenu uticala lokacija, ali sa druge strane, ni na podjednako prometnim lokacijama nisam plaćala običan, hladni nes, više od 200 dinara - istakla je čitateljka.

Činjenica je da rast cena mleka u prethodnom periodu, utiče i na cene u kafićima, pa je tako samo u EU cena kafe u avgustu zabeležila prosečni rast od 16,9 odsto na godišnjem nivou prema podacima statističkog zavoda Eurostata.

Ipak i pored toga, dve stavke na računu su sporne.

Pre svega, njoj nije bilo najasnije zašto je hladni, mućeni nes za oko 35 dinara skuplji od kapućina, za koji je takođe neophodno mleko, ali i kako su dve kašike kafe uz mleko dostigle cenu oduvek "skuplje" napitke i popularne sokove.

Kao što se može videti na računu, cena za gazirano piće i hladni nes je jednaka, odnosno iznosi 280 dinara.

Ovo nije prvi put da se ovakva polemika otvara - pre mesec dana jedan turista upitao je građane Srbije na popularnoj društvenoj mreži zašto je nes "stvar" kod nas.

Takođe, preneli smo ranije i iskustvo jedne sugrađanke kojoj je konobar priznao da kafu prave od jedne kesice Nescafe kafe od 2 grama, koja je inače lošijeg kvaliteta od one u konzervi.

Ako se ovim "trikom" služe i drugi kafići, onda je zaista upitno šta naplaćuju po tako "paprenoj" ceni.

Video: Stranci a domaći u Beogradu: Rekli su da smo ludi, ali mi smo ovde srećni

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Konobar

    20. oktobar 2022 | 10:41

    Nije nikakav trik niti prevara. Nes je uvek bio skuplji jer u njega ide vise mleka.kapucino se sluzi u soljici 0,2 a nes u casi 0,3 ili 0,4 zavisi od lokala do lokala. I sasvim je logicno da u njega ide vise mleka.Obrazujte se pre nego sto sednete u kafic. Takodje, konobari nisu krivi za rast cena vec POSLODAVCI i prekinite ne konobaru da lecite frustracije!

  • Pera

    20. oktobar 2022 | 10:11

    Napraviš kući Nes kafu i košta te ukupno 50 din dok je ovaca biće i novaca

  • Vapaj

    20. oktobar 2022 | 11:56

    Prvo sedenes,pa vidis cene,pa uzm2s ili izadjes. Al tebi ovo odgovara da bi se ekponirala po mrezama. Kraj!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>