• 6

Da li smo pali na testu solidarnosti ili ova brojka "nije tako loša"? Pitali smo vas štedite li struju

Država Srbija je, inače, u oktobru uštedela 11 odsto struje, rečeno je iz ogranka "EPS Snabdevanje"

  • 6
Struja sijalica štednja struje

Foto: Shutterstock

Energetska kriza je uzela maha, svuda u svetu, i definitivno je goruća tema ovih dana.

Kada je reč o Evropi, nema sumnje da će se sve nacije suočiti za poskupljenjima, tj. već i jesu, a ceh će svakako osetiti i brojna domaćinstva: od Nemačke i Britanije, pa do naše zemlje.

Prema rečima ministarke rudarstva i energetike, Dubravke Ðedović, od 2023. ćemo energente plaćati više: gas poskupljuje 11 odsto, a struja manje od 10 procenata.

To znači da će poskupljenje struje za prosečno domaćinstvo biti ispod 10 odsto, što je manje od 300 dinara po mesečnom računu.

Da li je građane Srbije taj podatak zabrinuo, da li su spremni da plate dodatni trošak bez dileme, ili pokazuju i solidarnost u odnosu na celu situaciju? Prethodno smo vas upravo to pitali u anketi, a evo kako ste odgovorili.

Naime, do momenta kada smo napravili presek kako bismo izveli računicu, stvari stoje ovako: otprilike trećina (31.03%) naših čitalaca/ispitanika je rekla da "vodi računa o štednji struje, zarad solidarnosti".

telegraf biznis anketa

Printskrin: Telegraf.rs

Dobar deo - 44.83% - naših građana kaže da vodi računa o štednji, ali samo zbog svojih računa, a oko 24.14% je reklo da "ne mari za energetsku krizu, te da troši struju kao i pre".

Šta kažu iz EPS-a?

S druge strane, rezultati do kojih je došao EPS ulivaju nadu da smo, ipak, malo više solidarni nego što deluje.

Naime, direktor snabdevanja električnom energijom u ogranku "EPS Snabdevanje", Aleksandar Bjeličić, izjavio je danas da je od 3,37 miliona domaćinstava, njih 45 odsto smanjilo potrošnju struje u oktobru, da su građani i privreda ozbiljno shvatili energetsku krizu, zbog čega je ukupna potrošnja u oktobru bila za 11 odsto manja nego u oktobru 2021.

Bjeličić kaže da je stavku 6, za pospust, ostvarilo 1,5 miliona domaćinstava.

- Najveći broj domaćinstava je ostvario popust od 30 odsto (oko 700.000 domaćinstava), popust od 15 odsto ostvarilo je 554.000 domaćinstava, odnosno 16 odsto od ukupnog broja, osam odsto ostvarilo popust od 20 odsto (njih 264.000) - rekao je on za RTS, i dodao da prosečno domaćinstvo troši oko 350 kilovat-časova.

Kako kaže, sa popustom od 15 odsto, račun je mogao da bude umanjen oko 450 dinara, a sa popustom od 30 odsto - račun je umanjen više od 800 dinara.

Video: Beč gradi prvu geotermalnu toplanu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vasa

    21. novembar 2022 | 12:36

    Da nije onih drugih nameta na računu za struju imao bih razumevanje za ovo poskupljenje, ali one stavke koje utiču na krajnji iznos na računu me izluđuju. Čista pljačka.

  • Neko

    21. novembar 2022 | 15:43

    Zasto gospoda koja su unistili eps nisu u zatvoru?

  • Oki

    21. novembar 2022 | 19:07

    Ja znam pored sebe još dvadeset ljudi koji su dobili uvećan račun za 1300-1500 dinara....EPS lopovi.....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>