• 1

Šta se u Rimu više isplati metro ili vožnja taksijem? Proveravali smo na licu mesta

Ukoliko volite da šetate, naš savet vam je da što više šetate i tako obilazite grad jer ćete se najbolje probiti kroz gužvu, a takođe nećete propustiti da vidite još neku znamenitost Rima

  • 1
Rim, metro, taxi

Foto: Shutterstock, Printskrin: Google maps

Ukoliko odlučite da u sopstvenoj režiji, bez agencije i vodiča uživate u prelepim ulicama i brojnim turističkim atrakcijama koje nudi glavni grad Italije, morate da se spremite da ćete morati da izdvojite deo novca i za javni prevoz ili taksi.

Rim kao i mnogi veći gradovi u Evropi ima metro, međutim, velika mana je što postoje samo dve linije koje nisu dobro povezane sa poznatim lokalitetima. Recimo, ukoliko izađete kod stanice Fontana di Trevi, trebaće vam najmanje petnaestak minuta pešaka do iste, a tako je i za većinu drugih lokaliteta.

Dnevna karta koja važi 24 sata košta sedam evra, dok je cena jedne vožnje 1,5 evro. Karte se kupuju na automatima na samoj stanici, a očitavanje karata na automatima je obavezno.

Vozovi na stanicama dolaze na svakih nekoliko minuta, ali imajte na umu da metro radnim danima radi samo do 21 čas, dok je petkom i subotom radno vreme do 1.30 posle ponoći.

Čvorište u kom se seku dve linije metroa je kod železničke stanice Termini, pa budite spremni da će ovde biti najveća guzva. Odavde možete da uhvatite voz kojim ćete za nekih desetak evra stići do aerodroma Fiumičino, kao i do drugih italijanskih gradova.

Turisti takođe mogu da se kreću po Rimu koristeći sistem javnog prevoza autobusom. Ovo je odlična opcija za kretanje gradom, pogotovo jer je linija metroa prilično ograničena i ne stiže do određenih delova italijanske prestonice.

Taksisti u Rimu

Ukoliko ne volite da koristite gradski prevoz, ili ste se kao mi umorili od dugog šetanja, a javnog prevoza ni na vidiku, taksi je dobra opcija.

Ako vam je potrebna taksi usluga potražite one koji su bele bolje. Postoji više lokacije gde se nalaze parkirani taksi automobili i majete na umu da je skoro nemoguće da se taksi uhvati na ulici sa neposrednim zaustavljanjem.

Takođe, većina taksista ima fiksne tarife od grada do aerodroma. Pa će vam tako od aerodroma Fiimičino, pa do vašeg smeštaja u Rimu, bez obzira gde se nalazi, taksista naplatiti 50 evra, dok je cena do aerodroma Čampino 31 evro.

Ono što je takođe karakteristično za taksiste u Rimu je da će vam često čim ih pitate za vožnju odmah reći koja je fiksna cena do željene destinacije, bez uključivanja taksimetra.

Taksisti u Rimu imaju tri tarife i one zavise od dana, ali i vremena kada se vozite. Radnim danima start naplaćuju tri evra, vikendom pet, dok noćna početna cena vožnje iznosi čak sedam evra.

Okvirna cena vožnje po danu od Fontane di Trevi do metro stanice Temerini nas je koštala oko 15 evra.

Vozači u Rimu uglavnom voze brzo i oštro, pa ne treba da vas začudi ako taksista malo ubrza, čak iako ste u gužvi u strogom centru grada. Takođe ukoliko imate sreće i naletite na dobro raspoloženog vozača, uz cenu vožnje dobićete i besplatnog vodiča dok se vozite pored čuvenih istorijskih lokaliteta, a obavezno ih pitajte šta još da posetite dok ste u Rimu i gde je najukusnija i najjeftinija hrana.

Ukoliko volite da šetate, naš savet vam je da što više šetate i tako obilazite grad jer ćete se najbolje probiti kroz gužvu, a takođe nećete propustiti da vidite još neku znamenitost Rima.

Ako ove cene upredimo sa Beogradom, u prestonici Srbije dnevna karta za gradski prevoz iznosi od 250 do 750 dinara u zavisnosti od zone, dok je start u taksijima 220 dinara.

Video: Brazilac o rezultatima utakmice Srbija - Brazil

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav

    28. novembar 2022 | 16:49

    Molim vas pazite , Rim ima dva metroa i cena oko 8 evra. Taksista od aerodroma do centra 70 evra ili manje, ali vas vozi sa drugim putnicima. Vi ako rezervisete taksi sa 40 evra, nadjete se sa racunom vise, u odlasku ´

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>