• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mali: Studentske kartice do kraja 2023, mladi će imati određene povlastice

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kroz program “Moja prva plata” od 2020. godine do danas svoje prvo iskustvo u kompanijama steklo je više od 30.000 mladih

  • 0
studenti faklultet Foto: Shutterstock

Ministar finansija, Siniša Mali, izjavio je danas da se intenzivno radi na softverskom rešenju i na modelu za izradu studentske kartice, kojom bi se vršila plaćanja sa određenim povlasticama.

- Mi ćemo tu inicijativu završiti naredne godine - rekao je Mali u Skupštini Srbije, dodajući da je to bio jedan od poslednjih zahteva studentskih organizacija. On je naveo da je briga o mladima izuzetno važna tema za državu i da se to vidi i u budžetu za 2023.godinu.

- Za naše mlade je važno da Srbija ide napred, da vide optimizam, da vide nove škole, nove bolnice, nove auto-puteve, da vide da se otvaraju nove fabrike, da oni imaju mogućnost da zasnuju radni odnos, da svoje snove ostvare ovde. Taj optimizam je veoma važan i nije čudo što po istraživanju bečkog instituta imate podatak da se veći broj mladih u Srbiju vraća nego što odlazi iz nje - rekao je Mali.

On je ukazao na nekoliko konkretnih inicijativa koje su realizovane u 2022.godini, ističući da je kroz program “Moja prva plata” od 2020. godine do danas svoje prvo iskustvo u kompanijama steklo više od 30.000 mladih.

- Za narednu godinu povećali smo naknade gde će svako od mladih koji dobije posao, uz platu koju dobija u toj kompaniji, za prvo radno iskustvo od države dobiti i 30.000 dinara ukoliko ima fakultetsko obrazovanje, odnosno 25.000 dinara ukoliko ima srednju školu - najavio je Mali.

Ministar je naveo da oko 10.000 kompanija učestvuje u tom programu.

- Mi smo uveli da plaćamo ukoliko student idu na praksu kod državnih organa. To do sada nije bilo i to je upravo jedan od načina da našim studnetima obezbedimo i dodatni prihod kako bismo im olakšali njihovu poziciju u ovom trenutku - kaže on i dalje ističe da su ove godine povećane učeničke stipendije i krediti sa 5.400 na 8.100 dinara, odnosno studentske stipendije i krediti sa 8.400 na 13.000 dinara.

Video: Svečano otvaranje programa Američke ambasade u Domu omladine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>