• 5

Imam 56 godina i ušteđevinu od pola miliona evra: Ovo bih rekla 30 godina mlađoj sebi

Sintija pojašnjava da bi njena ušteda bila još veća da nije pravila ove greške u mladosti

  • 5
Penzionerka štednja penzija Foto-ilustracija: Shutterstock

Sintija (56), majka dvoje dece, u srećnom je braku i ima dobar konsultanstki posao koji joj plaća račune. Pored toga, ima 500.000 dolara (oko 470.000 evra) ušteđevine, ali njen finansijski put nije uvek bio "stabilan", štaviše bio je to emocionalan i riskantan rolerkoster prenosi Yahoo finance.

Kada bi imala priliku da popriča sa mlađom verzijom sebe, više implusivnom i sklonijom potrošnji - evo šta bi rekla.

"Uštedi sad da bi mogao da kupiš kasnije"

Prvi Sintijin posao bio je u prodaji gde joj je zarada bila 200.000 dolara. Sa godišnjim bonusima, zarađivala je više od pola miliona godišnje. Ali, kako navodi, problem je bio u tome što se "psihički kockala".

Kako priča, umesto da je prvo izgradila sigurno utočište, poput kupovine kuće, počela je da ulaže svoj novac u startape. Ova odluka sprečila ju je da uštedi novac neophodan za učešće za kupovinu imovine.

To znači i da sa 56 godina, ona i njen suprug žive u iznajmljenoj kući.

Lekcija: Nezavisnost je bila srž Sintijinog donošenja odluka tokom života, ali sada shvata da je štednja prvi korak ka postizanju te slobode.

Budžet ne limitira vaš način života, oslobađa vas

Ranije, Sintija je imala više kartica i nije imala limit potrošnje. Do svoje 25. godine napravila je dug veći od 200.000 dolara na kreditnim karticama, pokušavajući da živi načinom života koji je daleko iznad njenih mogućnosti.

Sve je dostiglo svoj vrhunac kada je dobila decu, a budžet se ispraznio kao probušeni balon.

Lekcija: Treba vam budžet. U zavisnosti od prihoda i potreba porodice, prvih 10 odsto plate treba da ide ka eliminisanju duga. I pobrinite se da dobijete nagradu za to. Smanjenje duga može biti neverovatno motivišuće - a za nekoga poput Sintije to može biti ključno da li da nastavite sa praksom ili ne.

štednja, kasica-prasica Foto: Freepik

Kockanje nije investiranje

Angel investiranje je duga igra i može da prođe 7 do 10 godina kako biste videli profit prenosi Yahoo finance. Veoma je riskantno i ne donosi svaka investicija novac. Mnogi startapi u koje je Sintija uložila novac su propali.

- Ubedila sam sebe i ostale da će sledeći veliki projekat otplatiti dugove - rekla je ona. Ironično, Sintija je postala stručnjak za ulaganje visokih uloga za rizični kapital.

Ali čak i sa sofisticiranim razumevanjem sveta privatnog ulaganja, ona nije imala osnovno razumevanje ličnog finansijskog planiranja.

Investicije nam pružaju obilje kreativne slobode da budemo ono što jesmo, ali tek kada zaštitimo svoje finansije i kredit.

Lekcija: Tradicionalna piramida investiranja sugeriše da prvo morate da imate jaku osnovu likvidne štednje ili gotovine. Želite da imate godinu dana štednje za slučaj nužde. Tek onda, kada imate sigurnu osnovu treba da razmišljate o investiranju.

Priznajte da je novac emotivan

Najbolji način da se uhvatite u koštac sa emocionalnom nesigurnošću oko novca je da pogledate faktore koji utiču na vašu potrošnju. Zašto se osećate nesigurno zbog vaše finansijske situacije? Koji strah utiče na vaše odluke? Ako se osećate kao bez kontrole, kako se eventualno Sintija osećala, možda je vreme da razmislite da uzmete finansijskog planera.

Lekcija: Dobar finansijski savetnik tera vas da razmišljate kako uokvirujete svoj novac. Mogu da vas nauče kako da razvijete sopstvenu filosofiju i najbolju praksu oko potrošnje i investiranja i da kreirate realan plan za vaše svakodnevne finansije i dugoročne ciljeve.

- Sada znam da sam mogla oba. Ključ je bio da zaštitim sebe finansijski prvo i onda da rizikujem. Tim redosledom - pojašnjava Sintija.

Video: Deset namirnica koje bi trebalo da prestanete da kupujete ako želite da uštedite novac

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Панта

    24. decembar 2022 | 10:48

    Које глупости.Наш стандард је другачији и од овога се не може применити ни 0,0000001%.Ми за цео радни век не зарадимо ни десети део од тога,како онда можемо да уштедимо.Срећни смо ако успемо да намиримо рачуно и имамо да једемо,то је наша реалност а не ове глупости.

  • Realnost

    24. decembar 2022 | 12:23

    Jel neko nas zaj.bava sa ovim tekstom, pa kod nas ne možeš toliko zaraditi za tri života, a kamo li uštedite!!! Ko ima ukro je!!! Prosto!!!

  • Čiča

    24. decembar 2022 | 13:24

    Ja od 91 do 2000 te,kada saberem sve plate, zaradio ukupno 4 000 maraka ili 2 hiljade €. Gde bi mi bio kraj da sam umeo ovako da štedim. Ali sada kada odem u penziju ću da počnem. Dosta je bilo bahaćenja.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>