• 7

Sa ovoliko "šteka" prosečni Amerikanac (60) odlazi u penziju: Mnogi su zapanjeni iznosom

Prošle godine, Vanguard je primetio da se štednja za penziju zapravo povećala, zahvaljujući snažnom učinku na berzi. Ali, od tada su krenule nevolje na Volstritu

  • 7
penzija

Foto: Shutterstock

Čak i Amerikanci sa "skromnim" penzionim fondovima bivaju šokirani kada saznaju koliko je ljudi u zemlji, zapravo, u beznađu, jer žive bez "šteka".

Naime, istraživanje Federalnih rezervi pokazuje da, zapanjujuće, svaki četvrti Amerikanac (uključujući 27% njih koji sebe smatraju penzionisanim) nema apsolutno nikakvu ušteđevinu.

Čak i ako imaju nešto "skriveno" u dušeku ili slamarici, to možda neće biti dovoljno.

Procenjuje se da Amerikanci "zaostaju" za penzionom štednjom od 3,68 biliona dolara, prema Institutu za istraživanje beneficija zaposlenih. Iako ovo uključuje sve ljude od 35 do 64 godine, oni koji su 60-ima - još uvek nemaju čime da se pohvale.

Koliki je prosek?

Studija Vanguard-a pokazala je da oni koji su između 55 i 64 godine starosti, u proseku imaju oko 256.000 dolara. Ali, to uključuje ljude sa visokim prihodima. Ako se brojke "razbiju", medijana iznosi oko 90.000 dolara.

Zanimljivo je da se mnogo toga promenilo, čak i za kratko vreme od 2021. Prošle godine, Vanguard je primetio da se štednja za penziju zapravo povećala, zahvaljujući snažnom učinku na berzi. Ali su od tada krenule nevolje na Volstritu, koje su trajale veći deo 2022, što znači da bi brojke za 2023. mogle značajno da padaju.

novac pare dolari, NerdWallet-Millennial-Money-Tame-Inner-Critic

Foto: Tanjug/AP

Postoji li "magični broj" za penzioni štek?

Yahoo postavlja pitanje koliko bi para trebalo da imate do 60. godine života?

Kalkulatori za odlazak u penziju mogu vam pomoći da dobijete neke od odgovora, ali, najbolja stvar koju Amerikanci mogu da urade je da se obrate finansijskom savetniku koji im može pomoći da ostvare svoje ciljeve.

Uopšteno govoreći, prosečni Amerikanci bi trebalo da ciljaju ekvivalent svoje plate do 30 godina, tri puta do 40, šest puta do 50 i osam puta do 60 godina. Dakle, ako ste 60-godišnji Amerikanac i zarađujete 50.000 dolara godišnje, to znači da bi trebalo da imate 400.000 dolara u šteku, odnosno u penzionom fondu.

Ipak, ispostavlja se da ni prosek ni srednji iznos nisu ni blizu te cifre.

Video: Zoran je poslednji obućar u Bogatiću: Za mlade je ovo prljav posao, a pare su male

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mane

    2. januar 2023 | 11:36

    Prosečni Srbin kad ode u penziju ima minus na računu.

  • Вук

    2. januar 2023 | 12:31

    Хахаха, Србин са 15-20 хиљада пензије може да уштеди?!

  • Србин

    5. januar 2023 | 23:08

    Добије отпремнину од 3 плате или пар хиљада еура.Тешка робија бити пензос.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>