• 9
 ≫ 

Da li je stari trik "varanja" u restoranima opet oživeo, i u Srbiji? Ovo je čuvena iluzija Ebinghaus

 ≫ 

U proteklom periodu je ponajviše skočila cena salata i predjela u restoranima

  • 9
pasta Foto: Shutterstock

Inflacija se meri time koliko su skočile cene robe i usluga tokom određenog vremenskog perioda, i to je ekonomski pojam o kojem se najčešće govori kada pričamo o cenama.

Manje se govori o tzv. šrinkflaciji, terminu nastalom od engleske reči "shrink" što znači smanjenje, a odnosi se na to da kompanije i brendovi vremenom smanje zapreminu/količinu određenog proizvoda, pri čemu zadrže istu cenu.

Dobar primer za to su čokolade od 90 grama, koje "izgledaju" kao da imaju 100 grama, i prodaju se po "punoj ceni".

Međutim, tu nije kraj. Ono što i sada primećujemo i pojedinim restoranima, čak i u Srbiji, jeste da istovremeno smanjuju porciju, a podižu cenu. Dakle, tu dolazi do "duplog" udara za potrošače.

Ono što je problem sa šrinkflacijom je činjenica da ta "promena" nije baš tako očigledna.

Restorani se neretko brane stavom da je "sve poskupelo", te da su i oni morali da podignu cene za nekoliko desetina dinara po proizvodu, dok što se tiče količine - teško je "ući u trag" tim kalkulacijama i taktikama.

Čak i pre ove krize, šefovi kuhinja su imali ideje kako da porciju učine većom, jer je u glavama potrošača jelo koje izgleda veće - u startu vrednije, bolje. Zapravo, oni kvalitet obroka i cenu neretko mere u odnosu na količinu na tanjiru.

Ebinghaus Foto: Shutterstock

Godinama su kuvari koristili fenomen poznat kao iluzija Ebbinghaus, kako bi "pomerili" prividnu veličinu porcije u jednom ili drugom pravcu. Poslužite jelo na malom tanjiru i izgleda veće; stavite istu hranu u sredinu mnogo većeg tanjira, i porcija automatski deluje manje.

Ali, ova iluzija ne važi samo za restorane – koriste je i drugi trgovci.

Podsećamo, u proteklom periodu je ponajviše skočila cena salata i predjela u restoranima.

Video: Ovo su cene suvog voća uoči Badnjeg dana: Posetili smo pijace i ulične prodavce

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vsv

    11. januar 2023 | 09:51

    Postoji i trik ne odlaska u restorane jer su preskupi, pa će da krene zatvaranje

  • Istina

    11. januar 2023 | 09:28

    Prvo što sam primetio da je na picama jedino testo ostalo isto, svega ostalog je manje a pogotovo sira...

  • Pink panter

    11. januar 2023 | 09:15

    Nema narod sta jesti kući a ne po restoranima☹️☹️☹️

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>