• 4

Proveo je 10 godina prateći menjanje cena pice u Njujorku: Rezultat je alarmantan

Inflacija podiže cenu pice u Njujorku. Jedan čovek je pratio više od 450 kupovina, tokom osam godina, kako bi ispratio ovaj zabrinjavajući "trend" poskupljenja

  • 4
Pica Foto: Shutterstock

Kada je Lijam Kvigli bio u srednjoj školi na Menhetnu početkom 2000-ih, mogao je da uzme parče pice i sok za 3,50, najviše 4 dolara.

- Imao sam 20 dolara nedeljno za džeparac - priseća se on. "Tako bih otišao u piceriju umesto u restoran Wendy’s, na primer, jer bi me kod Wendy’s samo dobar dan koštao 5 dolara. Ali, picerija je imala konkurentniju ponudu".

Sada 32-godišnjak i novinar-frilenser, Kvigli je nastavio da koristi svoju najomiljeniju ponudu brze hrane u Njujorku. U 2014, nadajući se da će napraviti referentnu mapu vezanu za to gde da uzme dobru pitu u Njujorku, Kvigli je počeo javno da prati svoje kupovine pica na Instagramu.

Kad god bi posetio novi kraj u okviru projekta izveštavanja ili nekog izleta, zaustavio bi se da pojede parče pice, fotografišući svaki svoj "masni tanjir". Od Stejten Ajlenda do ivica Bronksa, beležio je gde i šta je jeo i koliko je potrošio, a podatke o tome objavio je na NYC Slice.

Tokom ovog svog projekta, samo jednom ili dvaput je namenski izašao iz kuće da bi kupio parče pice i o tome pisao na Instagramu. Inače, sve ostali su bile spontane kupovine, dok je istraživao razne delove Velike jabuke.

Više od 1.200 dolara i skoro deceniju kasnije, Kvigli je završio svoju misiju, sa definitivnim skupom podataka o ceni pice u Njujorku, piše Blumberg.

Ovog meseca je izračunao sve o rastućoj ceni jednog parčeta i objavio rezultate na svojoj veb stranici, praćene grafikonima, mapom i potpunim obračunom svih picerija koje je posećivao (plus, uvrštena je i lista njegovih mesta za preporuku).

Od 2014. do 2022. otkrio je da je prosečna cena kriške običnog sira porasla sa 2,52 dolara na 3 dolara. Komadi feferona, koje su oduvek bile malo skuplje, sada koštaju u proseku 4,58 dolara, kaže Kvigli.

Pica za doručak Foto: Shutterstock

Rezultati objašnjavaju zašto je prekinuo svoj dugotrajni eksperiment:

- Jednostavno je bolno trošiti novac na hranu koja je loša, samo da bi se završio projekat", rekao je on i dodao:

Kviglijev prosek takođe prati i aprilska analiza Bloomberg News-a, koja je otkrila da je tipično obično parče pice u Njujorku, od aprila 2022. poskupelo na 3,14 dolara.

Prema njegovom iskustvu, picerije koje naplaćuju više ne obezbeđuju nužno bolje proizvode.

Video: Ovo su cene suvog voća uoči Badnjeg dana: Posetili smo pijace i ulične prodavce

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>