• 13

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da ga neko ne ukrade: Zaključan puter u radnjama u Srbiji, a namaz od maslaca 500 dinara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Margarin još uvek ima nižu cenu, tako da 250 grama košta od nekih 90 do 170 dinara

  • 13
puter Foto: Shutterstock

U moru podivljalih cena, ponekad je teško uočiti baš sve promene. Iako puter ili margarin spadaju u namirnice koje se u Srbiji često kupuju i konzumiraju, ipak je fokus u proteklom periodu bio na nekim drugim proizvodima: šećeru, mleku, brašnu, ulju, mesu.

S druge strane, naša zemlja sa brašnom nema problem, ali puter je ono što uvozimo u velikim količinama. Podsećamo i da smo pisali kako je upravo ova sirovina poskupela na 8,5 evra sredinom 2022. godine. Mahom ga uvozimo od Poljaka i Holanđana.

Prognoze za 2023. govore da će cena putera pasti prilično, barem prema podacima danskog proizvođača putera Lurpak, Arla Foods AB. Rast cena hrane porastao je za 16,8% prošlog meseca, piše Blumberg, što je najviši nivo od 1989. godine, čak i kada se ukupna inflacija u Velikoj Britaniji ohladila.

Ali Arla, ipak, veruje da će pritisak na cene mlečnih proizvoda početi da popušta.

Svakako, to je proces. Trenutno svedočimo cenama koje su poskupljivale prethodnih meseci, tako da ćemo morati da pričekamo da se najavljene niže cene tek "preliju" na svetska tržišta.

A do tada, namirnice kao što su puter, namaz od maslaca ili margarin, plaćaćemo papreno - u poređenju sa ranijim godinama. I ne samo to, u poznatom trgovinskom lancu koji posluje i u Srbiji, puter se od sada prodaje u zaključanoj kutiji, što znači da je reč o "cenovno vrednom proizvodu".

puter Printskrin: Twitter/@profesorka02

Cena putera je ovih dana iznad 600 dinara, a namaza od maslaca iznad 500 dinara u domaćim marketima. Margarin još uvek ima nižu cenu, tako da 250 grama košta od nekih 90 do 170 dinara, zavisno od toga da li je dijetalna opcija ili ne.

Postoji i "margarin od maslinovog ulja" za koji treba izdvojiti 300 dinara (250 grama).

A ako i dalje imate dilemu da li je "ozloglašeni" margarin zaista lošiji od maslaca, pročitajte naš tekst u kojem vas čekaju odgovori i u kojem se navodi kako je menjanje mišljenja direktno uticalo na formiranje cena.

Pritom, neki stručnjaci tvrde da je margarin nepravedno stavljen na "crnu listu", te da ima prednosti po naše zdravlje.

Video: Kako da bez muke namažete puter iz friza na hleb

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Posluge

    7. februar 2023 | 21:01

    Glupost.Pa postoje alarm vrata i obezbedjenje cemu ovo ponižavanje kupaca sa zakljucanim puterom.

  • Rade

    7. februar 2023 | 22:21

    Zato je u Švajcarskoj jevtiniji, 250 grama putera u Migru ili Coop-u je 3,95 franaka ili oko 450 dinara. Ipak je Srbija ekonomski tigar.

  • Pekar

    7. februar 2023 | 20:54

    U jednom lancu superMArKeta pakovanje od dveSta I pedeset grama trenutno je na akciji 329 dinara ako sam dobro video. To što je jedan lanac, koji je i inače najskuplji, izašao sa ovom cenom, ne znači da je svuda tako.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>