• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mislite da je hrana u 2022. bila preskupa? Ove godine će biti još gora situacija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prodavnice i dobavljači će, navodno, nastaviti da prebacuju rastuće troškove na potrošače i u 2023.

  • 2
hrana

Foto: Shutterstock

Kupci širom sveta će ove godine morati da plate još više za namirnice, nego 2022. godine, preneo je Rojters u sredu, pozivajući se na trgovce na malo, firme sa robom široke potrošnje i investitore.

Izveštaj je ukazao da se "teški" pregovori o cenama odvijaju između trgovaca na malo i proizvođača robe široke potrošnje već više od godinu dana. Sve je krenulo usled kovida-19, a pogoršalo se zbog rata u Ukrajini.

Situacija se dodatno zaoštrila 2022. godine, jer su skokovite cene osnovnih životnih namirnica pogoršale krizu troškova života u EU i Velikoj Britaniji.

Konketno Britanija, ne pamti ovako težak period više od 40 godina.

Podaci istraživačke firme Kantar pokazuju da su Britanci za četiri nedelje do 22. januara ove godine dali rekordnih 16,7 odsto više novca za hranu, u poređenju sa istim periodom prošle godine. U međuvremenu, američki indeks hrane, koji uključuje obroke koji se jedu kod kuće i u kafićima i restoranima, skočio je 10,4% za godinu koja se završava u decembru.

Izvršni direktor prehrambenog giganta Nestle, Mark Šnajder, rekao je medijima prošle nedelje da će kompanija ove godine morati dodatno da poveća cene svojih prehrambenih proizvoda kako bi nadoknadila veće troškove proizvodnje.

Još jedan vodeći proizvođač robe široke potrošnje, Unilever, očekuje se da će povećati cene nekih proizvoda 2023, piše RT.

"Poslednji put kada smo dobili informacije od Unilevera, jasno je stavljeno do znanja da oni više vole da prodaju manje proizvoda po višim cenama, kako bi zadržali cene ispod konkurentskih i dobili tržišni udeo", rečeno je iz Waverton Investment Management.

Najveći svetski trgovac na malo, Volmart, upozorio je u decembru na potencijalno poskupljenje.

Video: Ovo su cene suvog voća uoči Badnjeg dana: Posetili smo pijace i ulične prodavce

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari