• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tragikomična izjava Argentinke zbog cena iz supermarketa: "Osećam se kao Džejms Bond"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cene mleka su skočile više od četiri puta, dok su jestivo ulje i šećer poskupeli za više od pet puta

  • 1
007, dzejms bond Foto: Rod Olukoya / Alamy / Alamy / Profimedia

U jeku krize i rastućih cena, neki su se (ne)svesno upustili u "istraživačke" avanture, pa se tako i Argentinka Monika Šenone ovih dana oseća kao pravi agent na tajnom zadatku.

Ona, naime, pokušava da prođe neprimećeno dok prolazi kroz prostor supermarketa u Buenos Ajresu, potajno fotografišući nalepnice sa cenama.

Ova domaćica (52) kaže da se "oseća poput Džejmsa Bonda", i deo je grupe Argentinaca koji dobrovoljno, u svoje slobodno vreme, "nadziru" situaciju - proveravaju da li se trgovci pridržavaju ograničenja cena koje je predložila Vlada Argentine, kako bi obuzdala podivljalu inflaciju.

Podsećamo i da je početkom jula 2022. tadašnji ministar ekonomije naprasno podneo ostavku, jer je zemlja zapala u nezapamćenu krizu, sa stopom inflacije od 60 odsto u tom momentu.

Glavni grad južnoameričke države je 2022. zabeležio najveću stopu inflacije u poslednje tri decenije - iznosi 94,8 posto i jedna je od najviših u svetu.

Cene namirnica su skočile u nebesa, i to onih osnovnih, koje ljudi kupuju svakodnevno. Sada se poskupljenje, uglavnom, dešava na mesečnom planu, dok je dobrim delom 2022. to bilo i na nedeljnom nivou. Cene mleka su, primera radi, skočile više od četiri puta, dok su jestivo ulje i šećer poskupeli za više od pet puta.

"Prave nas budal**a"

Sa ciljem da smiri nagli porast cena, Vlada Argentine je usvojila program Precios Justos (Poštene cene), u okviru kojeg su poskupljenja ograničena na 3,2 odsto mesečno, i to važi za oko 2.000 osnovnih proizvoda. Toj grupi pripadaju brašno, pirinač, mleko i suncokretovo ulje.

Ali, u praksi se dešava nešto drugo, barem prema iskustvo Monike Šenone.

- U šoku sam. Našla sam sapun čija je cena sa 231.40 pezosa porasla na 496 pezosa. To mi ne deluje kao povećanje od tri odsto. Izgleda da nas i dalje smatraju budal**a - kaže Monika novinaru AFP-a, dok napušta supermarket u kvartu San Kristobal, gde je obavila " tajnu proveru cena".

cene, računi Foto: shutterstock.com

Inače, program Precios Justos treba da traje od februara do kraja juna, i odnosi se na lekove i hranu, ali i na higijenske potrepštine poput sapuna, zatim na odeću, obuću i školsku opremu.

Učestvovanje u programu je dobrovoljno, ali proizvođači i prodavci koji potpišu ugovor o cenama - rizikuju novčane kazne u slučaju da krše propise.

Kazna iznosi 71 milion pezosa ili oko 370.000 dolara, a moraju je platiti Ministarstvu trgovine.

Svi veći argentinski lanci supermarketa, kao i velika argentinska grupa proizvođača hrane i pića COPAL, potpisali su pristanak za učestvovanje u programu. Ali, većina manjih, nezavisnih radnji je izostala iz programa, a ponekad naplaćuje cene koje su i dvostruko veće od predloženih, prema podacima firme Nielsen IQ.

To je svakako veliki problem za naciju, jer milioni Argentinaca posećuju te manje lokale. Šenone dodaje da na kraju "uvek nagrabuse siromašni", te da oseća bes i nemoć.

Video: Svinjska mast sada je postala vruća roba za kojom vlada ogromna potražnja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>