• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kafa u Turskoj i Portugalu jeftinija nego u Beogradu: Top letnje destinacije za ovu sezonu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lisabon se vremenom izdvojio - ne samo kao jedna od najlepših, već i najpovoljnijih svetskih metropola

  • 3
kafa, leto Foto: Shutterstock

Iako Tursku ove godine potresaju ozbiljni problemi, ta zemlja svejedno ostaje atraktivna letnja destinacija, posebno za Britance i druge turiste iz zapadnog dela Evrope.

Podsećamo vas i na našu priču o tome koliko nas ove godine košta letovanje u Grčkoj, gde smo - na osnovu izjave naše sagovornice - naveli i da zasad nema otkazivanja rezervacija za Tursku.

Britanski Tajms ovih dana piše o najpovoljnijim, a popularnim letnjim destinacijama, pri čemu je Turska među njima, i to na prvom mestu.

Tu državu, inače, mesecima unazad "drma" rekordna inflacija zbog Erdoganove nepopustljive politike, a zemljotresi su dodatno poremetili liru. Međutim, cene su i dalje među najnižima u Evropi.

Tako ćete kafu, u proseku, platiti 1,5 funti ili oko 200 dinara, dok je večernji obrok 5 funti (660 RSD), a pivo - dve funte ili blizu 270 dinara.

Predlog za smeštaj je "LUX* Bodrum Resort & Residences", oko pola sata van Bodruma, sa privatnom plažom i sobama sa pogledom na more; cene se promovišu kao "pristupačne".

Na drugom mestu je Portugal, tačnije Lisabon, za koji mnogi kažu da je najlepši grad na svetu, ili bar na Starom kontinentu. Travel Money odeljenje, pri Pošti Britanije, u svom aktuelnom izveštaju koji se bavi "evropskim centrima sa najboljom vrednošću", stavlja ovu metropolu na četvrto mesto, zahvaljujući padu cena od 7,9 odsto.

LISABON Lisabon / Foto: Unsplash/ Aayush Gupta

Prosečna cena smeštaja u Lisabonu, za dve noći, procenjuje se na 73 funte, što je nepunih 10.000 dinara. Kafa najčešće košta 1,5 funti, kao i u Turskoj, dok je večernji obrok - 14 funti. Pivo košta 2,5 funte ili malo više od 300 dinara.

Šri Lanka se nalazi na trećem mestu, jer u njenom glavnom gradu Kolombu, možete naći raskošne hotele sa tzv. infiniti bazenima na krovu, po ceni od nepunih 50 funti za noć. Prevedeno u našu valutu, to je oko 6.600 dinara. Možete kupiti i kartu za voz koja vodi do tvrđave Gale iz portugalskog doba, po ceni od 5 funti za prvu klasu.

Cena kafe na Šri Lanci u proseku košta samo jednu funtu ili 130 dinara. Obrok je 4 funte, a cena piva je takođe jedna funta.

Na listi su se našli još i Gambija, Mauricijus, Belize, Jamajka, Bolivija, Hongkong, Estonija, Albanija.

Video: Počela podela vaučera za odmor

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>