• 7

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Molim vas, sačekajte račun...": Prodavac vam ne kaže ovo bez razloga, već vama u korist

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Kaznom od 26 do 260 evra kazniće se kupac, te svaki primalac računa koji ne zadrži izdati račun nakon izlaska iz poslovnog prostora", piše u hrvatskom zakonu

  • 7
Devojka fiskalna kasa računi kasirka prodavačica Foto-ilustracija: Shutterstock

Prema zakonu, o kojem ovih dana pišu hrvatski mediji, prodavac je obavezan da ispostavi račun, ali je isto tako kupac dužan da ga preuzme.

Tamošnji Zakon o fiskalizaciji pretpostavlja kazne za sve koji napuste maloprodajni objekat bez računa, što se većini dešava - ili ga ostave na kasi ili odmah bace.

Ta mera je u Hrvatskoj na snazi 10-ka godina, a evo šta kaže naš Zakon o fiskalizaciji.

Koliko puta ste čuli od prodavca: "Molim vas, sačekajte/uzmite račun", i to ne zato što prodavac ili radnja imaju korist od toga, već zato što to ide vama u prilog.

Naime, kupcima se događa da ne preuzmu račin ili da ga nakon kupovine odmah zgužvaju i odbace. Ipak, nalepnice na prodavnicama jasno upozoravaju da je to novčano kažnjivo.

"Kaznom od 200 do 2.000 kuna (26 do 260 evra) kazniće se kupac, te svaki primalac računa koji ne zadrži izdati račun nakon izlaska iz poslovnog prostora ili ga ne pokaže na zahtev službenika", stoji u hrvatskom zakonu koji člankom 26. definiše i obavezu kupca da izdati račun zadrži do izlaska iz poslovnog prostora.

Kao što je već rečeno, on je "dužan i da na zahtev ovlašćene osobe, odnosno službenika Poreske uprave, pokaže izdati račun", navodi se dalje.

Video: Nagradna igra Uzmi račun i pobedi od ponoći preko aplikacije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Can

    5. mart 2023 | 11:30

    Ne uzimam račune, osim za vreme trajanja ove Vučićeve nagradne igre, svaki četvrti nije stigao u poresko ni za mesec dana. Zapravo, Univer, IDEA, Mercator I ti veći prolaze, al' Moj kiosk npr. baš nijedan. Najčešće pazarim tu u jednom komšijskom dućanu i ne pada mi na pamet da im tražim račun, a bude tu jeftinijeg krompira, guz papira, neke bosanske pavlake i mađarsko suhomesnato kojeg i nema na stanju, stoji skriveno u magacinu i prodaje se samo stalnim kupcima koje prodavačice znaju. Tu je i ta čuvena sveska ispod kase, u nju se zapišem kad je stani-pani, i kako za to onda da im tražim račun...

  • Srkimaja

    5. mart 2023 | 11:56

    Demokratija na delu , mozes da radis sta zelis ali za sve te kaznjavam......

  • Baba

    5. mart 2023 | 12:03

    Video narod od političara kako se krade.Naravno da ne tražim račun

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>