• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cveće je najprodavaniji poklon za 8. mart: Imamo veliki potencijal u sektoru proizvodnje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbija je u 2022. izvezla 31,3 miliona evra cveća i ukrasnog bilja

  • 3
Cvećara cvećarka radnica cveće Foto: Shutterstock

Ruže, orhideje, narcisi i lale... neki u rukama nose i po dva buketa, a i ima i onih koji su svoju kupovinu obavili još juče. Došao je i taj dan kada muškarci imaju "pune ruke posla", cvećari zarađuju koji dinar više, a žene, ćerke, sestre i majke dobijaju pažnju koju zaslužuju tokom cele godine.

Od kada je veka i vekova, kolokvijalno rečeno, za praznik žena, 8. mart, daruje se cveće kao skroman simbol ljubavi prema lepšem polu. Setite se samo osnovne i srednje škole, pa kada su dečaci iz razreda svakoj drugarici na stolu ostavljali po jednu simboličnu ružu, čisto da naglase: "vidimo te i poštujemo".

Slična situacija je i u velikom broju firmi gde zaposlene danas dobijaju mali gest pažnje, a u nekim firmama i skraćeno radno vreme.

Danas je dan kada ćete proći pored šarenolokih cvećara i nećete odoleti da ne zastanete i kupite barem jednu ružu, danas je dan kada su ulice pune nasmejanih lica sa komadom cveća u rukama i danas je dan kada darujete i baku sa ulice i dragu ženu koju poznajete.

Danas je dan koji miriše na živopisne cvetove, simboliku ljubavi i znanje da se bez "ženskog pola ne može". Današnji dan je i dan koji nas podseća da 8. mart nije samo cveće u ruci, već mnogo više od toga.

Koliko smo cveća izvezli lani?

Vrednost spoljnotrgovinske razmene Srbije u sektoru proizvodnje cveća i ukrasnog bilja iznosila je 31,3 miliona evra u 2022. godini. U protekle dve godine, vrednost uvoza je značajnije povećana u odnosu na izvoz, a tome je najviše doprinelo povećanje uvozne cene cveća i ukrasnog bilja, kao posledice ekonomske situacije u celom svetu, poručuju iz Udruženja za biljnu i prehrambenu proizvodnju Privredne komore Srbije.

Najviše se izvozilo cveće i sadni materijal, i to na tržište EU, koje ima 43 odsto udela u srpskom izvozu, zatim živo cveće, posebno ruže i to u zemlje Carinske unije (Rusiju, Belorusiju, Kazahstan) koje imaju 34 odsto udela u ukupnom izvozu Srbije i zemlje CEFTA regiona, a od zemalja van EU.

Kako u saopštenju navode, veliki je potencijal za proizvodnju cveća i ukrasnog bilja, kako zbog dobrih klimatskih uslova tako i zbog dužine vegetacionog perioda.

U 2021. godini smo izvezli i uvezli ruže u iznosu od oko tri miliona evra.

Video: Žene vlasnice samo 25 odsto preduzeća u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    8. mart 2023 | 13:35

    Govorim kao proizvodjac cveca koji se proizvodnjom bavi vec 15 godina. Kao i mnogi proizvodjaci i mi se spremamo za ovaj praznik, ali problem su pre svega preprodavci koji hoce da se obogate za jedan dan na racun drugih. Nazalost druga stvar je sto ni stanovnistvo vise nema para, a mislim ni preterane zelje za kupovinom cveca.

  • Sanja

    9. mart 2023 | 07:25

    Sve je poskupelo neznam sta se čudite...

  • Deki

    8. mart 2023 | 17:36

    250 din jedna ruza? Jezivo!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>