• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cena durum pšenice pada već mesecima, a pasta sve skuplja: Da li je poručujete u restoranu? (ANKETA)

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog ovog "disbalansa", Vlada Italije preduzima hitne mere

  • 0
pasta s piletinom Foto: shutterstock.com

Italijanska vlada sazvala je tzv. krizne razgovore u četvrtak, kako bi istražila razloge za porast cena testenina, jedne od najomiljenijih i kulturno najvažnijih namirnica u zemlji.

Adolfo Urso, državni ministar za preduzetništvo, predsedavao je komisijom zakonodavaca, proizvođača testenina i grupa za prava potrošača u Rimu, kako bi razgovarali o tome šta bi se moglo učiniti da se smanje cene kultne paste, koje su u martu skočile za 17,5% u odnosu na isti mesec 2022.

Inflacija vezana za testenine u aprilu je malo umanjena, ali su cene i dalje visoke: sa porastom od 16,5% tokom poslednjih 12 meseci. Taj uspon bio je više nego dvostruko veći od šireg merenja inflacije potrošačkih cena u Italiji.

Cene testenine su porasle uprkos padu cene pšenice — glavnog sastojka. Nakon hitnih razgovora, komisija je saopštila da cene testenine "već pokazuju prve, iako slabe, znake [pada], što je znak da će u narednim mesecima cena testenine značajno pasti".

Izjavili su da će nastaviti da "pažljivo prate tržište", kako bi zaštitili potrošače i osigurali da se značajno smanjenje cene energije i sirovina, kao što je durum pšenica, odrazi i na maloprodajnu cenu testenina, prenosi CNN.

Kako se dalje navdoi, ovo je problem od nacionalnog značaja, budući da prosečan Italijan konzumira oko 23 kilograma testenine svake godine, rekao je u prošlomesečnom saopštenju Furio Truci, predsednik "Assoutenti", grupe za prava potrošača.

Kako biste lakše uporedili, to je ista težina kao kod standardnog kofera, dozvoljenog na jednom uobičajenom letu.

Pileća salata sa makaronama Foto: Shutterstock

- Pasta je jedna od namirnica koje Italijani najviše vole - konstatuje Truci i dodaje: "Ali, ruska invazija na Ukrajinu prošlog februara izazvala je "cunami" visokih cena lane, za neke od sirovina potrebnih za pravljenje testenina".

"Coldiretti", najveće italijansko udruženje farmera, kaže da ove više maloprodajne cene nisu dovele do većeg prihoda za farmere durum pšenice, koji se bore da pokriju troškove. Cena duruma — vrste pšenice popularne među italijanskim proizvođačima testenina — pala je za 30 odsto od maja 2022.

"Za pravljenje testenina potrebno je samo mešanje vode sa pšenicom", kažu iz ove grupe, aludirajući time da je ogroman porast maloprodajnih cena - neopravdan. Farmeri dalje ističu da je cena durum pšenice prilično ujednačena u celoj Italiji — oko 0,36 evra po kilogramu, ali da maloprodajna cena testenine umnogome varira u različitim regionima.

Da li naručujete pastu u restoranu?

Glasajte

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>