• 47
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Roditelji u Beogradu unajmljuju noćne dadilje koje se bude umesto njih kad beba zaplače: Koliko to košta?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Suprug i ja smo spavali, a ona je sedela u ćerkicinoj sobi. Kada se probudila, dala joj je da jede, uspavala je i vratila u krevetac, priča naša sagovornica

  • 47
Nošenje bebe, uspavljivanje bebe Foto: Shutterstock

Žene koje su rađale decu znaju da im već drugog dana po izlasku iz bolnice na vrata zakuca patronažna sestra iz Doma zdravlja koja je prvih dana tu da priskoči u pomoć, odgovori na pitanja i objasni neke od brojnih nedoumica sa kojima se nove majke susreću. Kako mnogima ovih nekoliko poseta nije dovoljno, patronažne sestre masovno prelaze u privatni sektor, nudeći roditeljima svoje usluge kad god su im potrebne, a sve je više mladih majki koje ih zovu za pomoć - u toku noći.

Biti ceo dan sa bebom nije lako, a provesti sa njom u budnom stanju i celu noć, iz noći u noć, jedna je od težih stvari za mlade roditelje. I dok su starije generacije funkcionisale po principu "stisni zube dok ne prođe", pripadnici mlađe generacije koji sada postaju roditelji koriste sve što im je dostupno kako bi sebi olakšali ovaj bebeći period.

Najnoviji trend je unajmljivanje dadilja, patronažnih sestara, bebisiterki...ali ne tokom dana, nego da dežuraju tokom noći. Tu mogućnost iskoristila je Jelena Avramović (27).

- Shvatila sam nakon dve nedelje od porođaja da dve nedelje nisam sklopila oči tri sata u kontinuitetu. Umor je počeo da me savlađuje, pa sam unajmila ženu koja je dolazila dve, tri večeri da bude budna tokom noći i da umesto mene priskoči i uspava bebu i da joj flašicu, kako bih ja mogla malo da se odmorim - priča ova mlada mama.

I tako je i bilo.

- Suprug i ja smo spavali, a ona je sedela u ćerkicinoj sobi. Kada se beba probudila, ona joj je napravila formulu, dala joj da jede, uspavala je i vratila u krevet. Te dve noći sna bile su mi potrebne da prikupim snagu za dalje. Pozvala sam je još tri puta da me odmeni tokom noći i uradiću to opet ako osetim da mi je san preko potreban - objašnjava ona za Telegraf Biznis.

Majka i beba, silueta Foto: Shutterstock

Cena ove usluge varira u zavisnosti od toga da li je pruža agencija, da li je u pitanju samostalna patronažna sestra, ili je kao ispomoć šalju privatne zdravstvene ustanove.

Takođe, cena zavisi i od toga na koliko sati će ona biti angažovana. Večernje tarife nešto su više od dnevnih, pa za pet sati večernjeg čuvanja tarifa iznosi oko 15.000 dinara, a za noćno čuvanje bebe, odnosno za nekoga ko će biti budan tokom cele noći, cena ide i do 5.000 dinara po satu.

Osim toga, patronažne sestre koje su prešle u privatni sektor nude i brojne druge usluge, pa tri dolaska tokom kojih će novorođenče da okupaju, prepoviju, srede mu pupak i pomognu mami oko dojenja, naplaćuju i do 100 evra.

(Telegraf Biznis)

Video: Gumene dečije igračke pune buđi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DDD

    17. maj 2023 | 21:35

    Zamislite kad dete podje u skolu ,ako je privatna nije problem,ali zamislite drzavnu : od 1. razr.privatni casovi iz skoro svih predmeta ,muzicka skola ,strani jezici,sport ili balet ... i naravno napad na uciteljicu ako dete ne dobije sve petice . Ko ce ovo dete nauciti osnovnoj kulturi ,umorni roditelji u kuci ili uciteljica u skoli ? Mene strasno vredja kad nam svaka novopecena majka drzi predavanja o vaspitanju dece . Sta smo to i koga mi malo starije radjale i vaspitavale (a neke i ne vaspitavale ,bile umorne)

  • M-78

    17. maj 2023 | 22:17

    Moderni roditelji....polako ali sigurno tonemo u propast...

  • Nikola

    17. maj 2023 | 21:29

    Bebe su postale kao fensi stvarčice.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>