• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Strah od recesije uvećao broj štediša: 71% ostavlja novac sa strane, da li ste među njima? (ANKETA)

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sa povišenom inflacijom, Amerikanci čine sve što mogu da sastave kraj s krajem

  • 0
kasica prasica Foto: Freepik

Ponovljeni strahovi od moguće recesije podstakli su više domaćinstava da prilagode svoje navike potrošnje - konačno. Uopšteno gledano, Amerikanci smanjuju, posebno sekundarnu kupovinu, i štede više, prema nedavnim izveštajima Instituta Banke Amerike i Delojt, o stanju potrošača.

Ali sada, 71% Amerikanaca će, verovatno, držati gotovinu pri ruci, prema novom Indeksu finansijske bezbednosti države. Da bi uštedeli više, otprilike polovina svih odraslih ređe ruča van kuće, a 42% je promenilo način na koji kupuju hranu, prema Finansijskom izveštaju zemlje, koji je ekskluzivno dostavljen CNBC-u pre njegovog javnog objavljivanja.

Drugi potrošači manje voze da uštede na gorivu ili otkazuju neke usluge striminga.

- Sa povišenom inflacijom, Amerikanci čine sve što mogu da sastave kraj s krajem - rekla je Čelsi Mur, sertifikovani finansijski savetnik i direktor rešenja za upravljanje bogatstvom u kompaniji "Country Financial" iz Blumingtona, u Ilinoisu.

Kaže da tržište visokih kamatnih stopa favorizuje štediše u odnosu na potrošače. 

"To znači da su oni koji štede, dobijaju više da to urade. Iako je veća verovatnoća da će Amerikanci držati gotovinu pri ruci, većina je rekla da ne zna najbolje načine da uštede kako bi ostvarili svoje kratkoročne ili dugoročne ciljeve štednje", navodi kompanija.

Ovih dana, štediše bi mogle dobiti bolje povrate novca nego što su imali godinama. Nakon niza povećanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi, stope na onlajn štedne račune sa najvećim prinosom sada su čak 5%, što je najviše od 2008.

Da li štedite?

Glasajte

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>