• 4

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Čaša ceđenog voća je kao da ste popili gazirano piće": Fensi sok i smuti su čist šećer, a plaćate ih papreno

Vreme čitanja: oko 3 min.

Francuska biohemičarka otkriva gorku istinu...

  • 4
Novac dinari, sokovi voce zdrav zivot flasirano Foto: Shutterstock

Dok svet živi u zabludi da je uradio nešto dobro za sebe, kada se ujutru (ili bilo kada u toku dana) "nalio" vitaminskom bombom - zvanom ceđeni sok, francuska biohemičarka ruši te mitove i otkriva nam pravu istinu.

Jessie Inchauspé je veoma praćena na Instagramu, hvaljena zbog svog autentičnog pristupa ishrani, organizmu i metabolizmu, i čest je gost raznih podkasta.

Prema njenim rečima, koje se uglavnom svode na tumačenje glukoze i praćenje šećera u krvi, ako konzumirate voće - uvek ga jedite u celovitom obliku, jer samo tada njegova vlakna i nutrijenti mogu da "anuliraju" (ublaže) uticaj šećera.

U suprotnom, prilikom obrade voća - kuvanjem ili ceđenjem - ona gube svoja osnovna svojstva, a ostaje - čist šećer. Iako to nije beli, rafinisani šećer, već kako često kažemo - prirodni - Džesi tvrdi da "naše telo to ne razlikuje".

Naime, ona je u brojnim svojim izlaganjima navela kako čaša ceđenog, tzv. zdravog soka ili smutija - koji koštaju papreno, posebno u Srbiji, na telo deluje isto kao čaša Koka-Kole.

- Naše telo ne zna odakle dolazi šećer (kada je prerađen/izvučen iz voća), tako da ga metaboliše isto, bilo da je on skriven u gaziranom piću ili se prirodno nalazi u đusu - navodi Francuskinja.

Uzimamo za primer urme - voće koje obiluje prirodnim šećerom, ali ima nizak glikemijski indeks. Kako? Zato što je prepuno vlakana. Naime, jedna sušena urma ima skoro 2 grama vlakana ili 8% dnevne vrednosti koja je potrebna prosečnoj odrasloj osobi. To je bitan udeo, jer dijetalna vlakna pomažu telu da sporije apsorbuje ugljene hidrate - posebno važno za dijabetičare. Što se sporije ugljeni hidrati razlažu u telu, manja je verovatnoća da će vam skočiti šećer nakon jela.

Takođe, ističe kako je samo voće evoluiralo vremenom, kroz kalemljenje i stvaranje novih, slađih vrsta, tako da današnje banane nisu ni nalik onima od pre (hiljadama godinama unazad).

@glucosegoddess_Orange juice is the same for your body as a can of Coca Cola. Don’t be fooled into thinking it’s good for you. 👩‍🔬🧬♬ sonido original

Džesi je aktivna i na TikToku, gde je podelila šaljiv snimak vezan upravo za đus.

Inače, mnogi od danas popularnih ceđenih sokova (kombinacija više vrsta voće) nose nazive "čistači" i tome slično, što sugeriše da bi trebalo da vam "očiste" organizam od toksina i deluju pozitivno na njega.

Cene za nepuni litar (čak 750 ml) takvog napitka idu do 1.500 dinara, dok ćete čašu smutija/ceđenog soka u kafiću ili restoranu platiti i nekoliko stotina dinara.

Ono o čemu Džesi govori, ali i razni drugi naučnici, potvrdio je i Harvard, rekavši da su prirodni i veštački šećer dve strane istog novčića. Naravno, još jednom naglašavamo da je voćni šećer zdraviji za ljudsko telo, ali samo ako se voće konzumira u celovitom obliku.

"Na osnovu natpisa, možete odabrati ceđeni sok od pomorandže - đus, i pretpostaviti da je zdraviji od klasičnog soka od pomorandže (čitaj: sa dodatim šećerom). Nažalost, FDA oznaka šećera propušta ključnu tačku – ne pokriva šećere iz prirodniһ izvora koji su u velikoj meri obrađeni tokom proizvodnje. Ova rupa uključuje brojne popularne proizvode na bazi voća, posebno voćne sokove i smutije. U ovim slučajevima, svi šećeri potiču iz voća, pa se nazivaju prirodnim. Međutim, proizvođači su značajno promenili svojstva voća prilikom obrade. Čineći to, oni su promenili način na koji naša tela obrađuju šećer sadržan u voću, što ima ključne implikacije na naše zdravlje", ističe cenjeni američki univerzitet.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ms

    31. maj 2023 | 22:42

    Mislim da ova dotična nema pojma.. Upoređuje voćne priridne sokove i coca colu.... Sećer je prirodan, za razliku od coca cole i ima mnogo vise vitamina i ostalih zdravih stvari u ceđenom soku.... Kako može da ne bude zdrav.

  • Ljubo

    1. jun 2023 | 06:32

    Pitam ja sve ove strucnjake ,a sta smijemo da jedemo i pijemo kad je sve zagadjeno ? Ne valja ovo ,ne valja ono ? Danas jedno ne valja ,sjutra opet valja ! Treba biti umjeren i raznovrstan u svemu i to je najbolja preporuka !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>