• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Luksuzna večera od 736 evra "u četiri ruke": Dvojica vrhunskih kuvara spremaju obrok za pamćenje

Vreme čitanja: oko 3 min.

Večera je ogromna ekstravagancija tokom krize troškova života, kada se mnoge porodice bore da priušte čak i osnovne sastojke za kuvanje kod kuće

  • 1
Wolfgang Puck, Alain Ducasse Foto-kolaž: Profimedia S Meddle/ITV/Shutterstock Editorial / Taylor Hill/Getty images

Najbolji kuvari današnjice, Volfgang Pak i Alen Dukas, udružuju snage kako bi napravili jednokratnu "poslednju večeru" za goste hotela Park Lane u Londonu.

Za superbogate, čini se, jedan svetski poznati kuvar više nije sasvim dovoljan da napravi nezaboravan obrok. Bogati gastronomi sve češće traže od vrhunskih restorana i hotela da organizuju takozvane večere "u četiri ruke" u kojima se parovi renomiranih kuvara udružuju kako bi zajedno kreirali obroke.

Sledeće srede, 60 gostiju će sesti za "slavni banket u četiri ruke" koji je napravio pionirski francuski kuvar Alen Dukas u partnerstvu sa Volfgangom Pakom, austrijsko-američkim kuvarom koji je domaćin zvanične večere posle žurke Oskara poslednjih 29. godina. Zajedno imaju 23 Mišelinove zvezde.

Obrok od osam jela, koji uključuje ručno izronjene jakobove kapice i australijsku vagi govedinu, koštaće svakog gosta 633 funte (736 evra), plus 230 funti ako žele da "poboljšaju iskustvo sa pažljivo osmišljenim vinskim parovima glavnog somelijera". Usluga i napojnice nisu uključeni, što znači da ako restoran uključi bakšiš od 20 odsto, ukupan trošak će premašiti 1.000 funti, što će ovo učiniti jednom od najskupljih večera koje su ikada poslužene u prestonici.

Hotel Dorchester, koji je domaćin večere, rekao je da će se kuvari "udružiti kako bi stvorili gastronomsku fuziju izvrsnosti" koja će "povesti goste na kulinarsko putovanje sa izuzetnim izborom vina napravljenim da istackne jela koja su kreirali ovi vodeći kuvari".

Alain Ducasse Foto: Taylor Hill / Getty images / Profimedia

Eliot Grover, izvršni kuvar u 45 Park Lane, koji organizuje večeru i biće deo ogromnog tima vrhunskih kuvara koji će je kuvati, rekao je za Guardian da se nada da će okupljanje para stvoriti "poslednju večeru... veče koje se dešava jednom u životu i koje će gosti zauvek pamtiti".

- Želeo sam to da uradim bukvalno od dana kada sam počeo, ali oni su bili veoma zauzeti. Sada mogu da učine da to funkcioniše, to je sjajno - rekao je on.

Grover je priznao da je večera ogromna ekstravagancija tokom krize troškova života, kada se mnoge porodice bore da priušte čak i osnovne sastojke za kuvanje kod kuće.

- Imamo visoku cenu, ali kada pogledate kvalitet hrane i pića i celog paketa, to je zaista događaj koji se dešava jednom u životu - rekao je on.

Međutim, nisu sve rezervacije prodate. Grover je rekao da je još uvek dostupno oko 10-11 mesta za rezervisanje putem interneta. Ako se sva mesta ne prodaju, rekao je da će možda biti pozvani neki odabrani novinari.

Wolfgang Puck Foto: S Meddle/ITV / Shutterstock Editorial / Profimedia

Po dolasku goste će dočekati kuvari sa šampanjcem i kanapeima. Prvo jelo koje će biti servirano biće Pakov čuveni "Volfgangov hleb od pereca", koji su recenzenti Tripadvisora opisali kao "najnežniji hleb od pereca ikada". Nakon toga će uslediti predjelo od ručno izronjenih jakobovih kapica sa kristal kavijarom. Kuvari će nastaviti sa naizmeničnim jelima celo veče, uz predjelo od anjolota sa slatkim graškom, a zatim ide posebna riba, i duo australijske vagi govedine i njujorškog bifteka na žaru, po kome je Pak poznat.

Biće poslužen "pre dezert" od jagoda, sorbe od limuna i maslinovog ulja, pa dugačka, uska torta sa ravnim stranama punjena nugatinom od indijskih oraščića, espreso musom i kapućino sladoledom.

Konačno, tu su "mignardisi", sitni kolačići koji uključuju Dukasove čuvene makaronse sa ukusom limete i bosiljka, kao i čokolade koje pravi njegov čokolatijer.

(Telegraf Biznis)

Video: 5 najskupljih namirnica koje prosečni domaćini teško mogu da priušte

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Za 736 evra su mogli malo bolje ili nisu znali😏

    12. jun 2023 | 18:05

    🙄Po čemu su oni najbolji kuvari ? Te Miselin zvezdice su izvikane i vise nemaju absolutno nikakav prestiž, Gordon Ramsey je dokaz za to.Ako su ovi najbolji sta su Bobby Flay, Sakai, Mitchiba,Marimoto, Mario Batalli, Cat Cora itd, ima ih mnogo boljih od ove dvojice izvikanih koje je pregazilo vreme,kad jedan Chef počne da prodaje supice po marketu kao Wolfgang Pak zna se koliko je na zalasku i to obične squash sa nj egovim imenom...🙄😑Ali to nasim pomodarima odgovara...😂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>