• 11

Vreme čitanja: oko 2 min.

Letovanje sa dvoje dece: Koliko nas košta taj "luksuz" 2023? Ovo je Sarina detaljna računica

Vreme čitanja: oko 2 min.

Deca željno iščekuju more, roditelji takođe, ali... Mnogima se javi glavobolja pri pomisli na pakovanje i rashode

  • 11
Odmor, letovanje, novac, cena Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Brojne srpske porodice i ove godine, tradicionalno, uprkos inflaciji i većim troškovima života, planiraju letovanje.

Ipak, dok će nekima odmor zaista biti to - prilika za uživanje i odmaranje, drugi neće moći baš mnogo da se opuste, imajući u vidu pripreme i očekivane rashode. Treba platiti smeštaj, planirati budžet za hranu, auto ili drugu vrstu prevoza, zatim odvojiti novac za kupovinu pred put (hrana, odeća, kozmetika, putno osiguranje...).

- Odakle početi?! - kaže nam Sara (34) iz Beograda kroz smeh, na pitanje Telegraf Biznisa kako se ove godine za letovanje sa suprugom i dvoje dece sprema jedna mlada, zaposlena mama sa prosečnim primanjima u domaćinstvu.

- Prvo smo, naravno, rezervisali smeštaj još krajem marta, jer smo odmah znali da želimo Grčku, u periodu od kraja juna/početka jula. Godinama unazad ne idemo preko agencije, već samo organizujemo odmor. Idemo na Sitoniju, u Nikiti, a cena za to mesto u ovom periodu je tada bila 600 evra za 10 noćenja; u pitanju je trokrevetni apartman, nadomak plaže.

Sara nam kaže kako joj se čini da su cene sada i jače u tom delu Grčke, nego što su bile u martu, a u poređenju sa prošlom godinom?

- Ne mogu da ocenim, jer smo prošle godine bili u Asprovalti koja je jeftinija od Sitonije, mada mi se čini da su cene svakako više u odnosu na 2022. Pritom, mi smo rezervisali tri meseca pred odmor, a opet nismo mogli mnogo da biramo, već je dosta toga bilo popunjeno na Sitoniji.

Sitonija Odakle početi?! - kaže nam Sara (34) iz Beograda kroz smeh/FOTO: Shutterstock

- Što se tiče prevoza, mi putujemo kolima. Kao za inat, baš u junu nam je registracija i morali smo da obavimo pregled pred put, što nas je skupa koštalo oko 400 evra. Platili smo i putno osiguranje, porodično, zatim osiguranje za automobil i plus zeleni karton za prolazak kroz Severnu Makedoniju, što je ukupno izašlo oko 100 evra - kaže nam ova Beograđanka i dodaje da ni gorivo u S. Makedoniji više nije povoljno kao što je bilo, i to još od prošle godine, tako da će verovatno preskočiti taj ritual.

Sarina računica za dizel joj kaže da će, s obzirom na kilomeražu i potrošnju svog vozila, morati dati dobrih 20.000 dinara.

- Inače, nismo "paradajz" turisti, tako da hranu mahom nećemo nositi, izuzev mlevenog keksa za decu i tako nekih sitnica (grickalica). Ponesemo uvek neki krem da imamo, ali se generalno hranimo u mestu gde odsedamo. Planiramo da idemo u veliki supermarket u Grčkoj, nemački, koji posluje i kod nas; obavezno doručkujemo u apartmanu, a kasnije se snalazimo (smeh). Uglavnom uzmemo girose ili sednemo negde na pastu, picu.

Ova mlada mama ističe za naš portal i kako se nada da će i ove godine "uštedeti" na ležaljkama i suncobranu, ukoliko poruče piće.

"Ono što je bilo prošle godine, jeste da su one njihove kafe, frapei, između 3 i 5 evra, a uz njih se dobija jedna ležaljka. Dakle, treba nam do 10 evra za komplet ležaljki sa suncobranom, što je opet isplativo.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • R9

    24. jun 2023 | 09:37

    Grcka, koliko god da je poskupela idalje je jeftinija od CG, a da ne pominjem Hrvatsku... I sto je najgore, jeftinija je i od smestaja u nasoj zemlji...

  • Ss

    23. jun 2023 | 21:31

    Svake godine zadnjih 15 godina sam Grčkoj,znaci od 2008 do sada cene su poraste za nekih 100%.npr 2008 smeštaj apartman sa dve spavaće sobe u dnevnim boravkom 65€ Dan.Sada 125€ isti,ima dvorište,roštilj,koji koristimo možda jednom..Hranimo se na plaži i obisjemo celu Sitoniju,znamo svaku plažu.Pre je npr voćna salata bila 5€ sada 10-15,pivo 3 sada 5-6,pizza 5 sada 10do 12,giros 2,5 € sada3 do 5 ,i tako sve u svemu svuda je sve skuplje pa i kod nas.Tako da ko voli nek izvoli.U proseku sa smestajem i putovanjem,ako se hraniš na plaži i u restoranima,sa ponekim rostiljem kući ili doručkom,ispod 4000€ ne ide.

  • Gazda

    23. jun 2023 | 23:04

    Zato sam ja kupio u turskoj i grčkoj kuću pored plaže i nekosta me Aman ništa osim puta. A i to je jevtino ima prva klasa za malo para da se nađe. A od mojih imam kuću na Zlatiboru odma pored crkve. Tako da i zimujem jevtino. Pa šta vi ljudi pričate da košta. Mene više košta život u samom centru Beograda gde sam kupio stan od mojih para

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>