• 11

Vreme čitanja: oko 2 min.

Beograđanka dala 120.000 kapare, ali je kupovina propala: Kada ostajete bez novca, a kada dobijate duplo?

, Telegraf Biznis

Vreme čitanja: oko 2 min.

U slučaju ispunjenja ugovora, kapara se mora vratiti ili uračunati u ispunjenje obaveze

 • 11
Automobil, pokvareni auto, kvar na automobilu

Foto: Shutterstock

Kako bi kupila automobil, jedna čitateljka Telegraf Biznisa uplatila je prodavcu kaparu od 120.000 dinara i pokrenula proceduru za auto-kredit. Kako joj se uslovi koje joj je banka ponudila nisu svideli, odustala je od kupovine i samim tim ostala i bez kapare. Telegraf Biznis je istraživao u kojim slučajevima se kapara vraća kupcu, a u kojima je prodavac zadržava.

Čitateljka tvrdi da je obmanuta i da nije znala da neće dobiti kaparu nazad, dok joj iz salona za prodaju automobila objašnjavaju da u ugovoru lepo stoje navedeni svi uslovi koji ne zavise isključivo od njihove poslovne prakse, već se i te kako oslanjaju na zakon.

Ovo nije prvi put da dođe do zbrke oko povraćaja kapare, iako su njena uloga i značaj strogo određeni Zakonom o obligacionim odnosima.

Osnovno obeležje kapare jeste da se predaje u trenutku zaključenja ugovora. Kada je za zaključenje ugovora predviđeno davanje kapare, ugovor se smatra zaključenim tek kada kapara bude predata.

Sama kapara se daje na osnovu ugovora o kapari i neophodno je da strane izričito ugovore da će predati iznos predstavljati kaparu. Dakle, kapara se ne pretpostavlja već upravo suprotno, ukoliko nije izričito ugovorena, ono što je jedna strana dala drugoj pre zaključenja ugovora ima se smatrati avansnim davanjem.

- U slučaju ispunjenja ugovora, kapara se mora vratiti ili uračunati u ispunjenje obaveze - stoji u Zakonu.

auto, kupovina auta

Foto: Shutterstock

 

Dalje se objašnjava šta se dešava u slučaju neispunjenja ugovora.

- Ako je za neizvršenje ugovora odgovorna strana koja je dala kaparu, druga strana može po svom izboru tražiti izvršenje ugovora, ako je to još moguće ili tražiti naknadu štete, a kaparu uračunati u naknadu, ili se zadovoljiti primljenom kaparom - stoji u Zakonu.

Sa druge strane, ako je za neizvršenje ugovora odgovorna strana koja je primila kaparu, odnosno prodavac, druga strana može, po svom izboru, tražiti izvršenje ugovora, ako je to još moguće. Ako to više nije moguće, oštećeni kupac može tražiti naknadu štete i vraćanje kapare, ili tražiti vraćanje duplirane kapare.

Takođe, sud može na zahtev zainteresovane strane smanjiti preterano veliku kaparu.

(Telegraf Biznis)

Video: Da li smo svi rođeni da budemo srećni: Mirjana Gomilanović/Kako si na poslu #72

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Darija

  7. jul 2023 | 08:34

  Kapara se nikad ne vraća ako kupac odustane, ako prodavac odustane onda se vraća duplo. Tako je do sada bilo.

  29
  2

  Podelite komentar

 • M

  7. jul 2023 | 08:32

  Kod kupovine automobila se ne daje kapara. Pravi se kupoprodajni ugovor, bez kapare. Pre preuzimanja automobila, cela suma mora biti uplacena na racun prodavca.

  14
  14

  Podelite komentar

 • 🇷🇸quitenatural

  7. jul 2023 | 09:06

  Najpre se vidi sa bankom koje uslove nude, zatim se trazi auto koje mozete dobiti za sumu koju ste dobili odobrenje,(ako vam odgovaraju uveti kredita), nakon tog potraga za autom i naravno ako prodavac zahteva kaparu daje se kapara ili se auto rezervise na 48 sati, odlazite u banku podizete novac i kupoprodaja je izvrsena!Kod oficijalnih auto kuca kapare nema imaju svoje banke i odmah se moze i kod njih traziti kredit ako su povoljnije kamate…..!

  12
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>