• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

U ovih 5 situacija je sasvim OK da ne date bakšiš: Saveti stručnjaka za bonton

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kao neko opšte pravilo, ne morate da dajete napojnicu profesionalcima. Ovo je samo jedan od aveta stručnjaka za manire

  • 1
bakšiš Foto: Shutterstock

Ako se ovih dana osećate kao da se od vas traži da date napojnicu praktično svuda, niste jedini. Pored tradicionalnih mesta, restorana, berbernica, taksija, kupci se podstiču da daju napojnicu svuda, od šaltera prodavnica, do aerodroma.

Stručnjaci za bonton kao što je Tomas Farli nazivaju ovaj fenomen "tipflacija". (tip-bakšiš)

- Ljudi se zaista osećaju pritisnuto. Već živimo u vremenu inflacije. Sve je ludo skupo. I povrh toga, svaki put kada se okrenete, pitaju vas: "Koliko biste želeli da date napojnicu?" - kaže on.

On zato izdvaja nekoliko situacija u kojima bakšiš nije porebno dati, piše CNBC Make It.

Profesionalne usluge

Kao neko opšte pravilo, ne morate da dajete napojnicu profesionalcima. To znači da ne morate da dajete napojnicu lekarima, advokatima, nastavnicima, vodoinstalaterima ili zaposlenima u kablovskim kompanijama.

- Ne samo da se to ne bi očekivalo, već bi bilo veoma nezgodno, jer bi moglo da bude posmatrano kao mito - kaže Farli.

Šalterski radnici

Po pravilu, svako ko radi na šalteru zarađuje platu, dok se oni koji dostavljaju hranu, bilo na vaš sto ili kući, oslanjaju na napojnice kao glavni deo svog prihoda. Iz tog razloga, davanje napojnice ljudima koji rade za šalterom, kao što su barista ili blagajnik, nije obavezno što se tiče stručnjaka za bonton.

Međutim, to ne znači da napojnica za šalterskog radnika ne dolazi u obzir.

- Lep je gest ponuditi bakšiš radniku koji daje više od puke usluge. Na primer, možda redovno posećujete mesto gde radi i on zna šta volite napamet - kaže on.

Događaji na otvorenom

Ako idete na događaj sa otvorenim barom, osoblje bara može, ali ne mora da stavi teglu za napojnicu. Imajte na umu da se domaćin tog događaja verovatno već pobrinuo za bašiš. To znači da ni vi niste obavezni da dajete napojnicu. Ipak, ako želite, možete i to vam može pomoći da dobijete bolju uslugu tokom cele noći.

- Ako postoji gužva u baru i postoji više ljudi od kojih treba da primate narudžbine, činjenica da ste ih častili može da vam pomogne da brže dobijete poručeno - kaže on.

Dupli bakšiš

Ne morate dva puta davati napojnicu za istu uslugu. Dešava se da žene daju bakšiš frizeru koji ih šiša, a zatim se podrazumeva da će dati i pri plaćanju usluge na šalteru.

- To je samo pokušavaju da izvuku više novca od vas - kaže stručnjak.

Situacija je komplikovanija u gradovima koji su uveli minimalne plate za radnike koji daju napojnicu, kao što su serveri u restoranima. Neki restorani u ovim gradovima u SAD će primeniti naknadu za uslugu od 20 odsto na vaš račun pre nego što vam daju opciju da date napojnicu.

Loša usluga

Nikada niste u obavezi da date napojnicu nekome ko vam je pružio lošu uslugu ili ako ste imali grubu interakciju sa njim. U slučaju usluge jedan na jedan, kao što je šišanje, ovo je prilično jasno. U stvari, ako vam je berberin toliko uništio kosu da ste smatrali da ne zaslužuju napojnicu, verovatno ne biste preterali ni da tražite pun povraćaj novca.

U slučaju restorana, postaje malo teže. Ako je hrani trebalo predugo da stigne, to je problem kuhinje. Ako nije pripremljeno kako treba, to je problem kuvara. Ako okruženje nije bilo prijatno, recimo zato što je bilo preglasno, to nema nikakve veze sa uslugom konobara.

(Telegraf Biznis)

Video: Pet načina da sačuvate više novca u džepu, već danas!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuking

    24. avgust 2023 | 21:41

    "Šalterski radnici zarađuju platu", pa zar konobari i kuvari nisu plaćeni. Govorite o bontonu, o obavezi ostavljanja bakšiša, e sad, iz principa, ostavljam samo siću, ili plaćam karticom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>