• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Proradio prvi panoramski točak na Jadranu, a od cena se u glavi vrti više nego od vožnje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Skuplje u Hrvatskoj nego u Švajcarskoj - komentarisao je tako jedan od pratilaca na društvenim mrežama

  • 2
Panoramski točak Foto: Shutterstock

Hrvatska je ovih dana dobila novu atrakciju - panoramski točak iz čijih se otvorenih kabina može uživati u panoramskom pogledu na Podstranu, Žrnovnicu, Perun, Stobreč, delove Splita i, naravno, more. Pokretna konstrukcija postavljena je na višenamenskom platou u Strožancu čime je Podstrana, kao za sada jedina adresa na hrvatskoj obali Jadrana, dobila ovakav nebeski pogled.

Cena "đira" za odrasle osobe iznosi 10 evra, ulaznica za dete do 12 godina starosti košta 8 evra, a deca mlađa od 3 godine voze se besplatno. Točak se vrti na visini od 33 metra, a u svaku od 24 gondole može stati do šest osoba. Vožnje su dostupne u terminu od 18 do 23 sata, tako bi, prema najavama, trebalo biti sve do kraja septembra.

Nova atrakcija kako za turiste, tako i za domaće stanovništvo, već je izazvala reakcije ondašnjeg stanovništva u vidu, pogađate, komentara na cenu vožnje. Načelnik Podstrana Mijo Dropuljić najavio je kako će panoramski točak za meštane biti nešto povoljniji, piše Slobodna Dalmacija. 

- Skuplje kod nas nego u Švajcarskoj - komentarisao je tako jedan od pratilaca na društvenim mrežama podstakavši u Fejsbuk grupi raspravu oko cene vožnji panoramskim točkom na raznim evropskim destinacijama. Pa u prilog svojoj tvrdnji priložio cenu iz Ciriha, gde odrasli plaćaju sedam evra, a za decu od jedne do deset godina plaća se oko četiri evra. Dodao je da je i u Hamburgu vožnja šest evra za odrasle, četiri za decu.

Vožnja panoramskim točkom u Ankoni košta upola manje nego u Podstrani (5 evra), a u onom najvišem u Italiji, postavljenom na plaži popularnog letovališta u Riminiju, 9 evra, dok se za porodice nude i specijalni popusti tipa vožnja od 22 evra za dvoje odraslih i jedno dete do deset godina ili 26 evra za dvoje odraslih i dvoje dece do deset godina.

I u Đenovi se đir panoramskim točkom može napraviti po ceni od devet evra, pet evra košta vožnja za decu od tri do 13 godina, a besplatna je za mališane do dve godine. U irskoj karta za odrasle iznosi četiri evra, a za decu tri i po.

Naravno, ima i skupljih. Ogroman panoramski tičak zaštitni je znak glavnog grada Austrije i simbol svetski poznatog bečkog Pratera, koji svojom nepogrešivom siluetom, jasno vidljivom čak i iz velikih udaljenosti, stvara posebnu referentnu tačku za svakog posetioca. Ulaznica za odrasle naplaćuje se 13,5 evra, a za decu 6,5 evra.

London Aj najviši je panoramski točak u Evropi. Ukoliko se ulaznica unapred rezerviše onlajn moguće je dobiti po ceni od 37,53 evra, a na dan vožnje iznosi 46,19 evra. Karta za najmlađe košta 39,27 evra.

(Telegraf Biznis)

Video: Klimatski aktivisti uništili luksuznu jahtu vrednu 300 miliona dolara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • y

    25. jul 2023 | 16:21

    Gotova je njihova sezona nema više budala.🤷‍♀️

  • Ivko

    26. jul 2023 | 18:39

    A sta je skupo?najbolje bi bilo kad bi dali dzabe da se voze ljudi.cena je totalno pristojna 10e deca 8

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>