• 4

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ko u Grčkoj ne poštuje saobraćajne propise platiće i do 2.000 evra: Jedno pravilo uvek zaboravljamo na leto

Vreme čitanja: oko 3 min.

Za nepropisno parkiranje oduzimaju se registarske tablice na 20 dana

  • 4
Grčka, saobraćajni prekršaji Foto: Pixabay, Shutterstock

Od nepropisnog parkiranja, do vožnje u papučama, pa sve do najgoreg - vožnje u alkoholisanom stanju. Sledeća pravila saobraćaja u Grčkoj trebalo bi da znate pre nego što odete ove godine na more, inače bi letovanje moglo da vam "presedne" za 0d 40 do 2.000 evra.

Nedavno smo pisali o situaciji u kojoj se našao jedan Beograđanin, kada su mu oduzete registarske tablice jer se navodno nepropisno parkirao.

Naplaćena mu je kazna od 20 evra, međutim to je bio i najmanji problem. Prema grčkom zakonu, za ovaj prekršaj, policija ima pravo da zadrži tablice 20 dana.

Kako piše sajt grčkainfo, Grci su veoma rigorzni kada je reč o bržoj vožnji, pa vam tako za prekoračenje od 20 kilometara na čas sledi kazna od 100 evra, a ako "nagazite" 50 kilometara na čas više, sledi vam isključenje iz saobraćaja na 60 dana i kazna od 350 evra. 

Automobil crveno svetlo semafor saobraćaj Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Zabrana vožnje za ove prekršaje

Jedna od najskupljih kazni je prelazak kroz crveno svetlo i iznosi 700 evra, a ako usledi tužba, suma se može udvostručiti.

Ako pretičete na punu liniju, pripremite se na kaznu od 200 evra i eventualno 20 dana zabrane vožnje.

Iako Srbi često ne obraćaju pažnju na žuti znak za osobe sa invaliditetom u matičnoj zemlji, možda bi zakon u Grčkoj mogao da ih nauči zašto se ne preporučuje parkiranje na istom.

Naime, Grci ne tolerišu ovo nepoštovanje propisa, pa je tako kazna 150 evra, a sledi vam i oduzimanje vozačke i saobraćajne dozvole na 10 dana.

Vožnja bez pojasa kažnjava se sa 350 evra, dok će vas korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje koštati 100 evra.

Upotreba sigurnosnih pojaseva je obavezna za putnike na prednjim i zadnjim sedištima.

papuče, bazeni Foto: Shutterstock/AstroStar

Ako planirate da obilazite obližnje plaže, kraj sebe imajte patike, pošto je vožnja u papučama kažnjiva u Grčkoj i sledi vam kazna od 50 evra.

Najstroža kazna je za vožnju pod uticajem alkohola. Naime, 0,5 promila je dozvoljeno, a ako je veći od toga i manji od 0,8 promila, kazna će vam biti 200 evra.

otac, deca, dete, porodica, automobil, putovanje porodicno, decja sedista decje sediste Foto-ilustracija: Shutterstock

Kratka svetla su opciona kada vozite tokom dana i obavezna su kada vozite noću.

Kazna za kršenje pravila korišćenja kratkih svetla iznosi 80 evra.

Za decu mlađu od 3 godine obavezna su dečija sedišta, dok je deci mlađoj od 12 godina i nižoj od 135 cm dozvoljeno je da se prevoze na zadnjim sedištima samo uz pomoć posebnih sredstava (dečija sedišta, buster sedišta) koja im omogućavaju vezivanje sigurnosnim pojasevima.

Kazna za kršenje pravila prevoza dece iznosi 350 evra.

Upotreba telefona, ukoliko nemate hands free uređaj, koštaće vas 100 evra i moguće oduzimanje vozačke dozvole do 30 dana. Za motociklistu je kazna 150 €.

Najstrože kazne 

Ako je nivo alkohola u krvi veći od 0,8 % i manji od 1,1 %, vozač će biti kažnjen novčanom kaznom od 700 € i oduzimanjem vozačke dozvole do 3 meseca.

Ako nivo alkohola u krvi prelazi 1,1%, onda kazna od 1.200 €, oduzimanje vozačke dozvole do 6 meseci i moguća kazna zatvora do 2 meseca. Ponovljena konzumacija alkohola preko 1,1 % u roku od dve godine - novčana kazna od 2.000 evra, gubitak vozačke dozvole do 5 godina i moguća kazna zatvora do 6 meseci, navodi se na sajtu grčkainfo.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sale

    29. jul 2023 | 12:38

    tako i treba! uvesti iste kazne u SRB

  • Goran

    29. jul 2023 | 13:11

    Nevidim što se samo piše o kaznama u Grčkoj kad je isto i u Hrvatskoj i crnoj gori ......

  • Рониоци🇷🇸

    29. jul 2023 | 15:16

    Pooštriti kaže u Srbiji , sa dodatkom zatvora, a ne na auto putevima da divljaju Turski državljani i nikom ništa !!!!🙏🙏🙏

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>