• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najviše skočile cene keramičarskih usluga, adaptacije kupatila i keteringa: I to je tek početak

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oko 44 odsto ispitanika u Hrvatskoj planira podizanje cena i u nadolazećim mesecima

  • 0
Majstor veš mašina

Foto: Shutterstock

Četiri od pet preduzetnika, pogotov majstori i kuvari, povećalo je cene u poslednjoj godini. Prilikom naručivanja usluga vrlo je važno da znate šta tačno dobijate i koliko ćete platiti dogovorenu uslugu. To je posebno važno u razdobljima visokog rasta cena. Prikupite bar tri ponude proverenih izvođača i uporedite ih.

Na temelju istraživanja koje je sprovedeno među preduzetnicima, otkriveno je koliko su se promenile cene usluga,

Četiri od pet preduzetnika povećalo je cene u poslednjoj godini. Cene svojih usluga najviše su podigli keramičari, kompanije za obnovu i adaptaciju, fasaderi i električari. Glavni razlog za povećanje cena je porast cena sirovina i materijala. Od ostalih usluga najviše su se povećale cene za ketering, a najmanje cene usluga servisa za čišćenje i knjigovodstvenih servisa. Nešto manje od 50 odsto predizetnika planira da poveća cene u narednim mesecima, piše Trebam.hr.

Osim preduzetnika, građevinara i majstora za energetska rešenja ovaj put smo u istraživanje uključili i pružaoce poslovnih i drugih usluga poput knjigovodstvenih servisa, servisa za čišćenje, kompanija za izradu sajtova i za ketering.

U poslednjoj godini najviše su porasle cene za keramičarske usluge, obnove i adaptacije, fasaderske radove i ketering. Najmanje su poskupele knjigovodstvene usluge i usluge čišćenja.

Cene su podigli praktično svi izvođači adaptacija kupatila i krovopokrivači koji su učestvovali u istraživanju, kaon i devet od deset građevinara, keramičara, montera klima uređaja, stolara i kompanija za adaptaciju stana.

Cene svojih usluga najviše su podigli izvođači adaptacije kupatila, za 30 odsto i stana, za 20 odsto, kao i keramičari, za oko 30 odsto.

Oko 65 odsto preduzetnika navelo je kao razlog poskupljenje sirovina i materijala, 35 odsto poskupljenje struje i goriva i 27 odsto uvođenje evra.

I tu nije kraj. Oko 44 odsto ispitanih planira podizanje cena u nadolazećim mesecima, 30 odsto planira da poveća cene za do 10 odsto, a 20 odsto i za više od 10 odsto. Nešto manje od pola preduzetnika planira povećanje cena u sledeća 3 meseca.

Među njima, najviše krovopokrivača i preduzeća za adaptaciju stana, a slede knauferi, građevinari i geodeti.

Jedan Beograđanin javio se nedavno redakciji Telegraf Biznisa, revoltiran činjenicom da mu je majstor za zamenu vodokotlića tražio oko 11.000 dinara.

(Telegraf Biznis)

Video: Šta smo sve jeli u Seulu, da li biste ovo probali

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>