• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Adi uporedio cene na Balkanu i u Španiji: "Ovo je tek početak šokova i spoznaje koliko smo glup narod"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dve litre ulja u španskom gradu koštaju 1,65 evra, 24 komada jaja platićete 3,80 evra, dok je testenina svega 80 centi

  • 4
Bosna Španija Kupovina šoping prodavnica potrošačka korpa supermarket Foto: Shutterstock/non c

Jedan muškarac iz Bosne i Hercegovine je na svom TikTok profilu podelio video u kojem poredi cene u Barseloni (Španija) i na Balkanu.

Adi je svoj video opisao jednostavnom rečenicom: "Kakvi smo mi idi**i", a na samom početku snimka kaže: "Spremite se za šok kada vidite cene osnovnih životnih namirnica u Barseloni".

Krenuo je sa cenom obične vode koja košta 23 centa, dok litar soka košta manje od jednog evra.

"Najskuplje pivo košta 60 centi. Ne treba ni upoređivati sa našim cenama ovde na Balkanu", priča dalje Adi koji se, potom, uputio prema policama s umacima.

"Umaci za pastu, takođe, koštaju manje od jednog evra, a ako nisu na akciji - koštaju 1,50 evra. Idemo dalje. Ovo je tek početak šokova i spoznaje koliko smo glupi. Najskuplje vino košta 4,50 do pet evra. Prosečno vino košta 2,50 evra. Govorimo o Barseloni, jednom od najvećih turističkih gradova na svetu", priča dalje Adi.

"Pazite sad meso. Pola kile junetine košta 4,39 evra. Ja sam već zaboravio koliko je meso kod nas na Balkanu, ali znam da je preskupo. Pola kile pilećih fileta košta 3,50 evra. Sir je oko evro i po, možda čak i manje".

Adi je, zatim, snimio Fantu s ukusom limuna koja košta 36 centi, Red Bull čija je cena 1,60 evra, kao i puter od 2,15 evra

"Dakle, cene su stvarno mnogo manje nego kod nas, a znate i sami kakav je naš standard, a kakav je njihov standard".

Nekada najposećeniji gradovi Evrope sada imaju znatno manje turista Foto: Pixabay.com / Španija

Adi u nastavku dodaje i sledeće cene:

"Magnum sladoled, koji je inače jedan od najskupljih košta 2,50 evra, a dobijete četiri u jednoj kutiji. Zamislite koliko se to isplati. Ulje je 1,65 evra, ali, pazite, to je cena za dve litre; 24 komada jaja platićete 3,80 evra. Testenina je 80 centi. Roll on dezodorans košta 85 centa, a sapun za ruke 75 centi".

Adi je odlučio da proveri i cene džemova, odnosno voća.

"Nijedna cena džema ne prelazi dva evra. Banana je 1,11 evra i šta god da kažem na to je smešno. Cena jednog kilograma paradajza je ista - iznosi 1,11 evra. Cene pelena kreću se od pet do 15 evra, zavisno od veličine".

I za kraj, Adi pominje cenu crne čokolade koja u BiH košta oko 3 evra, a u Barseloni može da se nađe za manje od 1 evra.

"Uglavnom, mi smo vam jedan glup narod, što drugo da vam kažem”, zaključuje tiktoker.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    8. avgust 2023 | 22:53

    Al zato oni imaju platu max do 50e. A kod nas su hiljadeeee

  • Viki

    9. avgust 2023 | 07:43

    Kod nas svi hoce brzo da zarade.

  • Cene

    9. avgust 2023 | 08:10

    U Spaniji, za razliku od Srbije, cene su zaista nize. Prosecna plata im je oko 2 000 eura. Ako uporedimo sa nasim cenama, voce je jeftinije, od povrca nije samo luk i krompir. Sva peciva u marketima su poput nasih, meso i sve ostalo neznatno skuplje. Hemija, sredstva za licnu higijenu su jeftinija. Cokolade njihove da, Milka malo skuplja. Kod nas je veliko odricanje za akcize, a marza trgovaca nema granicu. Zaista se treba pitati, ako je sad trenutna cena psenice 20 - 21 din za kg, a prosle godine je bila duplo visa, oko 40 din za kg, zasto nista nije snizeno? Nema opravdanja ni za cenu kukuruza, jer koncentrati su podignuti prosle god, sad je duplo sve jeftinije, a kod nas sve i dalje sa astronomskim cenana. Ono sto je smesno i zalosno, svi cute. Oci nam svakog dana mazu sa Rusijom, Kosovom i narod samo cuti. Tamo imate proteste sindikata, ovde niko da se oglasi. Vidite prosvetu, vezbednost dece. Policija u skoli, zao mi je, ali sede i tipkaju telefone jer nemaju ovlascenje da pridju deci kad vide njihovo guranje. To je deci bio zazor nedelju, dve, posle i ne vide ih...dotakli smo dno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>