• 3

Vreme čitanja: oko 4 min.

Istraživali smo cene parkiranja na aerodromima u regionu: Evo gde je naš "Tesla"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Najskuplji su parkinzi koji su najbliži centralnoj zgradi

 • 3
Parking znak Foto: Shutterstock

Minimalne dnevne tarife za parkiranje na aerodromima u regionu kreću se od 2,55 evra do 24 evra, a minimalne nedeljne tarife od 17,91 evra do 87 evra, pokazuju podaci dostupni na sajtovima aerodroma.

Aerodromski parking je trošak koji često previdimo kada planiramo budžet za putovanja. Ponuda parkinga, način tarifiranja i cenovnik variraju od aerodroma do aerodroma, a svima im je zajedničko da se cene formiraju na bazi udaljenosti određenog parkirališta od aerodromskog terminala, najskuplji su parkinzi koji su najbliži centralnoj zgradi.

Uporedili smo cene parkiranja na najprometnijim aerodromima u regionu, kako bismo saznali gde će biti najmanje naplaćeno parkiranje po satu, za celodnevni ili jednonedeljni boravak. Osim toga, pojedini aerodromi nude mogućnosti i besplatnog parkiranja u trajanju od 5 minuta do čak tri sata.

Parkiranje po satu

Aerodrom sa najnižom tarifom za parkiranje po satu u regionu je Aerodrom Podgorica na kojem minimalna tarifa za parkiranje po satu iznosi 1 evro, a prvih 15 minuta zadržavanja na parkingu se ne naplaćuje.

Drugi na listi je Tirana International Airport na kojem minimalna tarifa za parkiranje po satu iznosi 1,46 evra. Treće mesto zauzima Međunarodni aerodrom Sarajevo na kojem minimalna tarifa za parkiranje po satu iznosi 1,53 evra. Četvrto mesto zauzima Skopje International Airport na kojem minimalna tarifa za parkiranje po satu iznosi 1,6 evra, a prvih 10 minuta zadržavanja u Hug and Fly zoni se ne naplaćuje.

Peto mesto zauzima Aerodrom Nikola Tesla na kojem minimalna tarifa za parkiranje po satu iznosi 1,7 evra. Osim toga nudi i mogućnost besplatnog parkiranja za prva tri sata na parkingu Tesla, a prvih 5 minuta zadržavanja u Kiss and Fly zoni se ne naplaćuje. Na šestom mestu, nalazi se Sofia Airport na kojem minimalna tarifa za parkiranje po satu iznosi 2,04 evra.

Najskuplju cenu za parkiranje po satu u regionu ima Zračna luka Franjo Tuđman-Zagreb na kojem minimalna tarifa za parkiranje po satu iznosi 3,05 evra, a prvih 10 minuta zadržavanja u Kiss and Fly zoni se ne naplaćuje.

Foto: Telegraf Karta za petominutni besplatni parking na Aerodromu Nikola Tesla

Dnevno parkiranje 

Aerodrom sa najnižom dnevnom stopom parkiranja u regionu je Aerodrom Nikola Tesla Beograd sa parkingom Tesla na kojem minimalna dnevna tarifa za parkiranje iznosi 2,55 evra. Drugi na listi je Tirana International Airport na kojem minimalna dnevna tarifa za parkiranje iznosi 4,85

evra.

Treće mesto zauzima Athens Airport na kojem minimalna dnevna tarifa za parkiranje iznosi 8 evra. Četvrto mesto zauzima Skopje International Airport u Severnoj Makedoniji na kojem minimalna dnevna tarifa za parkiranje iznosi 13,6 evra. Na petom mestu nalazi se Budapest Airport u Mađarskoj na kojem minimalna dnevna tarifa za parkiranje iznosi 14,56 evra.

Šesto mesto zauzima Sofia Airport u Bugarskoj na kojem minimalna dnevna tarifa za parkiranje iznosi 18,36 evra. Sedmo mesto zauzima Zračna luka

Franjo Tuđman - Zagreb u Hrvatskoj na kojem minimalna dnevna tarifa za parkiranje iznosi 21 evro. Na osmom mestu nalazi se Aerodrom Podgorica u Crnoj Gori na kojem minimalna dnevna tarifa za parkiranje iznosi 24 evra.

Najskuplju cenu za dnevno parkiranje u regionu ima Međunarodni aerodrom Sarajevo na kojem minimalna dnevna tarifa za parkiranje iznosi 38,25 evra.

Nedeljno parkiranje

Beogradski aerodrom Nikola Tesla ima najnižu cenu za nedeljno parkiranje u regionu na parkingu Tesla na kojem minimalna nedeljna tarifa za parkiranje iznosi 17,91 evro. Drugi na listi je Tirana International Airport u Albaniji na kojem minimalna nedeljna tarifa za parkiranje iznosi 33,81 evro. Treće mesto zauzima Skopje International Airport u Severnoj Makedoniji na kojem minimalna nedeljna tarifa za parkiranje iznosi 40,56 evra.

Na četvrtom mestu nalazi se Budapest Airport u Mađarskoj na kojem minimalna nedeljna tarifa za parkiranje iznosi 41,63 evra. Peto mesto zauzima Sofia Airport u Bugarskoj na kojem minimalna nedeljna tarifa za parkiranje iznosi 49,06 evra. Šesto mesto zauzima Međunarodni aerodrom Sarajevo na kojem minimalna nedeljna tarifa za parkiranje iznosi 53,55 evra. Na sedmom mestu nalazi se Athens Airport u Grčkoj na kojem minimalna nedeljna tarifa za parkiranje iznosi 55 evra.

Na osmom mestu nalazi se Aerodrom Podgorica u Crnoj Gori na kojem minimalna nedeljna tarifa za parkiranje iznosi 60,5 evra. Najskuplja cena za nedeljno parkiranje u regionu je u Zračnoj luki Franjo Tuđman - Zagreb u Hrvatskoj. Parkiranje na ovom aerodromu koštaće putnike minimum 87 evra za nedeljno parkiranje.

Pronađite najbolju opciju 

Najbolje što možete da uradite da ublažite svaki stres od troška je da se unapred dobro obavestite o ponudi i cenama na odabranom aerodromu za opcije dugotrajnog ili kratkotrajnog parkiranja i odaberete parking koji odgovara vašem budžetu i potrebama.

Ne zaboravite da će vam neke od manje skupih opcija omogućiti parkiranje dalje od terminala, pa je potrebno da planirate vreme za dolazak do terminala organizovanim šatl autobusima, a na nekim aerodromima čak i vozom. Potrudite se da saznate da li su ovi dodatni zahtevi za putovanje besplatni, a ako ne, koliko će vas to koštati.

(Telegraf Biznis)

Video: Najveći svetski sajam poslovne (biznis) avijacije EBACE u Ženevi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Barba

  14. avgust 2023 | 14:25

  Neuporedivo. Parking Tesla nije na aerodromu već pored njega. Moraš da se voziš sa koferima j stvarima autobusom 15 minuta a koji ide na pola sata. Noću su timbusevima velike gužve

 • Nn

  14. avgust 2023 | 22:55

  Pola sata 300din,onaj dalji parking.Malopre platio

 • Sasa

  14. avgust 2023 | 15:05

  Ta poredjenja nista ne vrede jer platezna moc nije ista

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>